Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Verkenner Philae staat stabiel op de grond, maar niet verankerd

Foto AFP / Remy Gabalda

De verkenner van de Europese ruimtesonde Rosetta staat stabiel op de grond, maar heeft problemen gehad met zichzelf vast te zetten. Philae landde gistermiddag op komeet 67P en het doel was sindsdien om een goede stabiele plek te zoeken en zichzelf te verankeren. Dat bleek nog een aardige klus.

Twitter avatar Philae2014 Philae Lander Hello! An update on life on #67P - Yesterday was exhausting! I actually performed 3 landings,15:33, 17:26 & 17:33 UTC. Stay tuned for more
Twitter avatar Philae2014 Philae Lander I’m on the surface but my harpoons did not fire. My team is hard at work now trying to determine why. #CometLanding

Na zijn eerste touchdown heeft Philae waarschijnlijk nog een paar sprongetjes gemaakt, de eerste misschien wel een paar honderd meter hoog. Dat wijst erop dat hij niet verankerd is aan de komeetbodem. Philae is inmiddels al wel aan het normale programma begonnen en heeft een eerste foto van de komeet gemaakt.

Twitter avatar Philae2014 Philae Lander Now that I’m safely on the ground, here is what my new home #67P looks like from where I am. #CometLanding http://t.co/gFmt8Ldvpa

Philae zou ook snel een gaatje in de komeet boren om het bodemmateriaal te onderzoeken, maar het ‘boorteam’ van de Rosetta-missie liet vanochtend weten dat de boring is uitgesteld in verband met de onzekerheid over de toestand van de sonde.

Gisteren geland na een reis van 10 jaar

Op 6 augustus kwam Rosetta aan bij de komeet en sindsdien is zij bezig geweest om het oppervlak ervan nauwkeurig in kaart te brengen. Op basis van die gegevens, is vervolgens een zo veilig mogelijke landingsplek voor Philae geselecteerd. Philae is de 100 kilogram wegende onderzoeksmodule, het apparaat dat daadwerkelijk op de komeet zou gaan landen.

Lees ook: Terugkijken: landt Philae na tien jaar op komeet 67P.