The New York Times: Xi, wij gaan onze berichtgeving echt niet aanpassen

The New York Times haalt uit naar de Chinese president Xi Jinping, zo is te lezen in het laatste redactioneel commentaar van de krant. De strekking van het bericht: wij, journalisten van een onafhankelijk nieuwsmedium, gaan echt niet naar de pijpen dansen van China.

De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Obama tijdens APEC-top.
De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Obama tijdens APEC-top. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

The New York Times haalt in het laatste redactioneel commentaar uit naar de Chinese president Xi Jinping. De strekking van het bericht: wij, journalisten van een onafhankelijk nieuwsmedium,  gaan echt niet naar de pijpen dansen van China.

The Times has no intention of altering its coverage to meet the demands of any government — be it that of China, the United States or any other nation. Nor would any credible news organization. The Times has a long history of taking on the American government, from the publication of the Pentagon Papers to investigations of secret government eavesdropping.

Wat is er aan de hand?

Een visum aanvragen moet makkelijker worden voor zakenmensen, studenten en toeristen, daar spraken president Obama en de Chinese president Xi Jinping gisteren over tijdens een top in China. “Maar hoe zit dat dan met visa voor de pers?” vroeg een journalist van The New York Times naderhand tijdens een persconferentie. Een logische vraag, het is voor journalisten van NYT moeilijk om een werkvisum voor China te krijgen sinds de krant twee jaar geleden een serie kritische berichten over de Chinese politieke elite publiceerde.  Xi antwoordde eerst niet, maar na aandringen reageerde hij toch met een metafoor. En die schoot de NYT-journalisten in het verkeerde keelgat.

“When a car breaks down on the road, perhaps we need to step down and see what the problem is.”

Wat Xi eigenlijk bedoelde, concludeerde  The New York Times, is dat de Chinese president vindt dat de internationale pers de hand in eigen boezem moet steken. Als de internationale pers nou  gewoon wat minder kritisch zou berichten, zou er niets aan de hand zijn.

“He was warning foreign news organizations that their troubles are self-inflicted; they are being penalized for unfavorable or controversial news coverage and could correct the problem by changing that approach.”

De hele reactie lees je hier.

Obama was in China voor de APEC-top (Asian Pacific Economic Cooperation), waar 21 landen bijeen waren. Lucky maakte daar een filmpje over.

    • Kim Bos