Slachtoffers krijgen onbeperkt spreekrecht in rechtszaal

Slachtoffers van ernstige misdrijven moeten straks straks in de rechtszaal mogen zeggen wat ze willen, ook over een mogelijke straf van de verdachte. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD).

Exterieur van de rechtbank in Arnhem
Exterieur van de rechtbank in Arnhem Foto ANP/Piroschka van de Wouw

Slachtoffers van ernstige misdrijven moeten straks straks in de rechtszaal mogen zeggen wat ze willen. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) bij de Tweede Kamer heeft ingediend. Slachtoffers zouden ook mogen uiten wat zij zien als een gewenste straf voor de verdachte.

Tot op heden mogen slachtoffers uitsluitend vertellen wat de persoonlijke impact van het misdrijf is geweest. Maar in de praktijk is het zo dat rechters vaak toelaten dat slachtoffers meer zeggen dan dat. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil daar nu de wet die gaat over het spreekrecht op aanpassen, en zo slachtoffers onbeperkte vrijheid geven.

Regierol rechter

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen komt de regie van de rechtszaak bij de rechter te liggen. Een met feiten onderbouwde en belastende verklaring van een slachtoffer kan ook bevraagd worden door de verdachte. In dat geval zal het slachtoffer als getuige beëdigd worden. Daarover beslist uiteindelijk de rechter. Net als dat het Openbaar Ministerie verantwoordelijk blijft over vervolging.

    • Sam de Voogt