Eerste landing op een komeet

None
Foto ESA

De Europese ruimtesonde Rosetta heeft gisteren succesvol komeetlander Philae op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko gezet. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het is de eerste geslaagde landing op een komeet ooit. ESA kreeg omstreeks 17.00 uur Nederlandse tijd een signaal binnen van de Philae dat de komeetlander was neergekomen op de ijzige korst. De komeet werd voor de landing vanaf een afstand van 3 kilomter gefotografeerd, waardoor de komeet geheel in beeld kwam. Rechtsboven is een deel van het landingsgestel van Philae te zien. De landing is het hoogtepunt van de missie van Rosetta. De sonde bestudeert kometen en het ontstaan van hemellichamen. Wetenschappers hopen zo meer te weten te komen over het ontstaan van leven op aarde. Ze denken dat kometen ervoor zorgden dat water en organisch materiaal op aarde terechtkwamen. Met de gegevens die Philae meet hopen wetenschappers deze theorie te kunnen staven. Philae meet onder andere licht, elektrisch magnetisme en warmte. Ook wordt er een monster genomen van de korst en worden er foto's gemaakt. De verwachting is dat de batterijen van Philae ongeveer 64 uur meegaan. Dat is volgens wetenschappers genoeg om het nodige materiaal te verzamelen. Daarnaast heeft de verkenner zonnepanelen waarmee elke dag een uur aan energie wordt opgewekt. Tien jaar geleden begon Rosetta aan de 6,4 miljard kilometer lange reis naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta cirkelde eerst drie keer rond de aarde, daarna een keer rond Mars voordat er genoeg snelheid was opgebouwd om achter de komeet aan te gaan.

    • Novum