Vluchtelingenkinderen geëvacueerd in Rome - oproerpolitie ingezet

De oproerpolitie is vanavond in Rome op de been om te voorkomen dat er voor de zoveelste avond op rij vluchtelingen worden aangevallen. Inwoners van de arbeiderswijk Tor Sapienza geven bewoners van een detentiecentrum voor vluchtelingen de schuld van misdaad in hun buurt. Al een paar dagen vallen ze asielzoekers aan.

De oproerpolitie in Tor Sapienza. Foto AP/Alessandra Tarantino

De oproerpolitie is vanavond in Rome ingezet om te voorkomen dat er voor de zoveelste avond op rij vluchtelingen worden aangevallen. Burgemeester Ignazio Marino heeft 45 kinderen die verbleven in een opvangcentrum voor vluchtelingen geëvacueerd, omdat hij vreesde voor hun veiligheid.

Inwoners van de arbeiderswijk Tor Sapienza geven de vluchtelingen de schuld van misdaad in hun buurt. Al een paar dagen vallen ze asielzoekers aan. De lokale bevolking zegt dat de acties niets te maken hebben met racisme, maar dat ze genoeg hebben van het falen van de autoriteiten. De overheid zou al jaren onvoldoende maatregelen treffen om de stroom zigeuners, migranten en asielzoekers in Rome en haar buitenwijken tegen te gaan.

il duce

Sommigen van de geweldplegers in Tor Sapienza zijn volgens Italiaanse commentatoren echter lid van extreemrechtse groepen, meldt persbureau AP. Tijdens de onlusten van de afgelopen week werden kreten over “Il Duce” geschreeuwd - een verwijzing naar de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini.

Het opvangcentrum is volgens burgemeester Marino zwaar beschadigd. In totaal wonen er zeventig mensen, onder wie een aantal Italiaanse daklozen.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties leverde vanochtend felle kritiek op het geweld tegen vluchtelingen. Deze mensen, die oorlog en geweld zijn ontvlucht, moeten worden beschermd en gerespecteerd, vindt de UNHCR. Geweld en intolerantie zijn “onacceptabel”.

Mare nostrum

Italië zucht al jaren onder de enorme toestroom (boot)vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten. Er is sprake van een constante vluchtelingenstroom vanuit Libië naar Italië. In april zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken al dat er in Libië 300.000 tot 600.000 vluchtelingen klaarstonden om de met de boot de oversteek te wagen.

Na de scheepsramp bij Lampedusa, waarbij 366 migranten verdronken, lanceerde Italië de grootscheepse marineoperatie Mare Nostrum (‘Onze zee’). Daarmee werden 140.000 vluchtelingen van zee gehaald. Maar aan die operatie kwam vorige maand een einde.

    • Laura Klompenhouwer