Rechter: Eindhoven onzorgvuldig, maar asielzoekers mogen komen

Het verzet tegen huisvesting van asielzoekers in hun buurt is terecht, zegt de rechter. Maar de vluchtelingen gaan voor.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de gemeente Eindhoven kunnen voorlopig asielzoekers huisvesten in een voormalig verzorgingshuis. De bezwaren van buurtbewoners wegen niet op tegen de noodzaak om vluchtelingen op te vangen, oordeelde de voorzieningenrechter gisteren.

Wel noemde de rechter het besluit van Eindhoven „onzorgvuldig”. Onduidelijk blijft waarom de gemeente zo haastig besloot, zonder overleg met een buurtagent of leden van een wijkvereniging. „Ook al is dergelijk overleg misschien niet verplicht, uit het oogpunt van een goede voorbereiding was het wel op zijn plaats geweest.”

PvdA-wethouder Yasin Torunoglu reageert opgelucht. We hebben als stad onze verantwoordelijkheid genomen, beklemtoont hij. „Met zoveel brandhaarden in de wereld, zoveel vluchtelingen, kunnen we als stad onze muren niet optrekken.”

Anita Hendriks, een van de vier bezwaarmakers, noemt de uitspraak „een mokerslag”. Dit kan alleen in Nederland, zegt ze. „We winnen de zaak ,maar komen toch als verliezer uit de bus omdat het belang van vluchtelingen zwaarder telt.”

Overigens werd Hendriks als belanghebbende door de rechter niet ontvankelijk verklaard. De initiatiefneemster van het burgercomité woont te ver uit de buurt. Had ze ook electorale motieven? Hendriks is medewerkster van de PVV-fractie in Noord-Brabant en de Eindhovense LPF betaalde de juristen.

Hendriks, kortaf: „Ik woon in de wijk en ik ben politiek betrokken. Dit is asielindustrie pur sang. Ze hebben nu een asielfabriek in Eindhoven. Of vind jij het barmhartig dat ze 700 asielzoekers proppen in een huis dat geschikt was voor 120 bejaarden?”

Waarschijnlijk volgende week komen de eerste vluchtelingen. In het pand werd vorige maand brand gesticht.

    • Wubby Luyendijk