PvdA’ers verplicht de straat op - partij wil af van ‘bestuurlijke houding’

PvdA-leider Diederik Samsom met basisscholieren bij het Binnenhofontbijt. Foto: ANP / Bart Maat
PvdA-leider Diederik Samsom met basisscholieren bij het Binnenhofontbijt. Foto: ANP / Bart Maat

De PvdA wil zichzelf transformeren van een bestuurderspartij tot een ‘buurt- en werkvloerpartij’. PvdA-politici moeten voortaan een kwart van hun werktijd doorbrengen buiten de gemeentehuizen of het Kamergebouw.

Dat staat in het rapport ‘Politiek van Waarde’ dat vanmiddag wordt gepresenteerd, schrijft de Volkskrant.

De partijtop neemt zich voor te breken met de ‘machteloosheid van eigen makelij’ en te kiezen voor ‘robuust idealisme’. De schrijvers, uit alle geledingen van de partij, willen radicale vernieuwing om de weggelopen kiezers voor de PvdA terug te winnen.

De sociaaldemocraten hebben zich de afgelopen jaren te veel vereenzelvigd met de staat, zo staat in het rapport:

“Politiek lijkt zo gereduceerd tot het verzinnen en aan de man brengen van beleid. Deze strategie is zeer armoedig geworden. Als het beleid voortkomt uit een agenda van bovenaf en niet van onderop, dan is het aan de man brengen van dat beleid vooral het brengen van slecht nieuws.”

PvdA moet kunnen concurreren met SP

Het rapport komt voort uit de zoektocht naar ‘door waarden gedreven politiek’ die partijvoorzitter Hans Spekman begin 2012 initieerde. De SP wordt niet genoemd, maar de cultuur van de linkse concurrent klinkt door in vrijwel elke alinea.

Problemen moeten niet in beleidstaal worden gehuld, maar zo concreet mogelijk worden benoemd, staat in het rapport:

“Het moet niet gaan over de toenemende kosten van de ouderenzorg, maar om de ouderen die niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Het moet niet gaan over het beperken van de kosten van de bijstand, maar over de kansen voor jongeren op werk. Het moet niet alleen gaan over de participatiegraad en de betaalbaarheid van de AOW, maar ook over mensen die van oproepcontract naar flexbaan gaan, om mensen die veroordeeld zijn tot wegwerparbeid.”