PvdA-Kamerleden uit fractie na kritiek op Asscher

PvdA-leider Diederik Samsom geeft een toelichting op het vertrek van Kuzu en Ozturk.
PvdA-leider Diederik Samsom geeft een toelichting op het vertrek van Kuzu en Ozturk. Foto ANP/Martijn Beekman

PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk verlaten de fractie. Dat is de uitkomst van een extra fractievergadering vanavond. Ze hebben gezegd te vinden dat ze door de partijtop “monddood” worden gemaakt. Ze behouden hun zetel in de Tweede Kamer.

De urenlange spoedvergadering werd ingelast nadat de twee Kamerleden openlijk kritiek hadden geleverd op het integratiebeleid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). De twee politici beschuldigden Asscher in Turkstalige media van “bevooroordeeld” optreden tegenover Turkse organisaties, zoals de islamitische stichting Milli Görüs en de Fetullah Gülenbeweging.

In de vergadering zei Öztürk “moge Allah je straffen” tegen Ahmed Marcouch, woordvoerder integratie bij de fractie. Hij had nadrukkelijk afstand genomen van zijn collega’s. Het was symbolisch voor de definitieve breuk.

Nederlandse normen

Asscher, verantwoordelijk voor Integratie, liet zich onlangs in een brief aan de Kamer stevig uit over dit soort Turkse religieuze organisaties. Zij zouden “intransparant” zijn, zich vooral richten op “versterking van de Turks-islamitische identiteit” en hun aanhang mogelijk aanzetten tot het “afstand nemen van Nederlandse gewoonten, normen en waarden”. Hij wilde een viertal religieuze organisaties de komende vijf jaar scherp in de gaten houden.

Volgens Kuzu en Öztürk is dat nergens voor nodig. De organisaties houden zich volgens hen gewoon aan de wet. Ze draaiden het probleem om: niet de Turkse organisaties, maar de minister zou de integratie van Turken belemmeren door zich zo wantrouwend op te stellen, zeiden ze tegen de Turkstalige website haber.nl.

Verklaring

De fractie deed vervolgens een klemmend beroep op Kuzu en Öztürk om de fractielijn te steunen en vertrouwen uit te spreken in Asscher. Ze moesten een verklaring ondertekenen waarin ze dat deden. Volgens Samsom konden ze dat niet doen. “En daarmee scheiden onze wegen”, zei hij volgens persbureau Novum na afloop van het spoedberaad. Öztürk en Kuzu zeggen dat ze er door de partij uit zijn gezet, de rest van de fractie zegt dat de twee er door het weigeren de verklaring te ondertekenen zelf zijn uitgestapt.

Kuzu en Öztürk verzetten zich intern al langer tegen de integratiekoers van de PvdA-fractie, schreef politiek redacteur en PvdA-kenner Thijs Niemantsverdriet gisteren. Mede daarom stopte het Kamerlid Keklik Yücel onlangs als woordvoerder integratie.