Philips zegt Terneuzen vaarwel vanwege de kosten

Philips wil af van zijn fabriek in Terneuzen. Om de kosten te drukken, wordt de productie overgeheveld naar Polen.

In 1989 werden in de Philipsfabriek in Terneuzen volop spaarlampen geproduceerd. Ooit werkten er ruim duizend mensen.
In 1989 werden in de Philipsfabriek in Terneuzen volop spaarlampen geproduceerd. Ooit werkten er ruim duizend mensen. Foto ANP

Philips Lighting wil zijn fabriek in het Zeeuwse Terneuzen vanaf 2016 definitief sluiten. De productie van starters voor tl-lampen wordt overgeheveld naar een vestiging in de Poolse stad Pila om de kosten te drukken. Met de sluiting verdwijnen 78 arbeidsplaatsen.

De fabriek in Terneuzen, waar ooit meer dan duizend mensen werkten, verloor rond de eeuwwisseling al de productie van spaarlampen. Die werd eveneens naar Polen verplaatst, zodat Philips kon blijven concurreren met goedkopere leveranciers. Dat is ook nu het geval, zegt woordvoerder Eric Drent. „Door de opkomst van nieuwe technologieën als led-verlichting neemt de vraag naar tl-lampen af. Maar de kostprijs blijft gelijk.” Wil Philips Lighting (8,4 miljard euro omzet) zijn marktpositie behouden, dan moeten de productiekosten naar beneden, zegt de woordvoerder.

Helemaal als een verrassing komt het bericht niet voor de werknemers. „Al een aantal jaren gingen er geruchten over een aanstaande sluiting, die werden alleen nooit bevestigd”, zegt Suat Koetloe, bestuurder bij vakbond De Unie. Voortekenen waren er volgens hem genoeg. „Er werd al tijden niet meer in Terneuzen geïnvesteerd. Integendeel, er werd juist afgebouwd.” Zo verloren bij een reorganisatie vijf jaar terug 63 van de toen 150 werknemers hun baan.

Ook andere vestigingen van Philips kregen de afgelopen jaren te maken met flinke reorganisaties. Onder meer in Middelburg, Winschoten en Oss vielen een paar honderd ontslagen. De tl- en spaarlampenfabriek in Roosendaal sluit eind 2015. „De klassieke verlichting gaat overal de deur uit”, zegt Koetloe. „Niemand is meer veilig.”

Voor de toekomst van de ruim vijftig jaar oude fabriek in Terneuzen werden afgelopen april verschillende scenario’s opgesteld. Hoe die scenario’s eruitzagen, wil woordvoerder Drent niet zeggen. „Dit was voor ons het beste plan.” Een deel van de productie verhuist in het najaar van 2015 naar Polen. Een jaar later moet de overheveling helemaal rond zijn.

De voorgenomen sluiting staat volgens de woordvoerder los van de afsplitsing van de Lighting-tak in zijn geheel. Deze zomer kondigde Philips aan dat het zichzelf opsplitst in twee verschillende bedrijven, waarbij de lichtdivisie wordt afgestoten. Drent: „Dat zijn twee verschillende trajecten. Dit gaat puur om efficiënter werken.”

De werknemers die hun baan verliezen, worden begeleid naar ander werk. „Wij gaan dit niet proberen tegen te houden”, zegt Koetloe. „Maar we zullen er wel op toezien dat Philips zo snel mogelijk gaat kijken waar deze mensen kunnen worden ingezet. Binnen of buiten het bedrijf.”

Het plan wordt vandaag aan de ondernemingsraad voorgelegd. Die heeft zes weken om te reageren.