‘Opstelten weet niet of Nederland goed voorbereid is op rampen’

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD), weet niet of Nederland goed voorbereid is op rampen, en of vitale infrastructuren (water, elektriciteit, ICT) voldoende zijn beschermd. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie Foto ANP/Bart Maat

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) weet niet of Nederland goed voorbereid is op rampen, en of vitale infrastructuren (water, elektriciteit, ICT) voldoende zijn beschermd. Ook is onduidelijk of de 25 veiligheidsregio’s, die hiervoor jaarlijks 1,2 miljard euro ontvangen, dat geld goed besteden. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport.

Volgens de Rekenkamer kan het gebrek aan overzicht bij Opstelten tot problemen leiden. De minister heeft nu geen zicht op waar de veiligheid tekortschiet, en welke middelen hij moet inzetten om die veiligheid op het gewenste niveau te brengen.

Samenwerking onvoldoende

Ook is de samenwerking tussen de 25 veiligheidsregio’s onvoldoende, blijkt uit het rapport. In veiligheidsregio’s werken politie, ambulance, brandweer en andere hulpdiensten samen aan het voorkomen en zo nodig bestrijden van rampen. Het gebrek aan samenhang is te wijten aan de minister, aldus de Rekenkamer. Opstelten zou te weinig regionale rapporten meenemen in de nationale risicobeoordeling.

    • Derk Stokmans