Koenders: geweld bij rampplek dreigt weer toe te nemen

Een rebel houdt de wacht bij een bescheiden monument voor de nabestaanden op de rampplek. Foto EPA/Alexander Ermochenko

De gevechten in het oosten van Oekraïne nemen de komende weken waarschijnlijk toe. Dat heeft ook negatieve gevolgen voor de repatriëringsmissie in het rampgebied van vlucht MH17. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vandaag gezegd in een debat in de Tweede Kamer over de ramp.

Ook op bepaalde plekken bij het rampgebied wordt nu al dagelijks gevochten. Het risico voor de repatriëringsmissie in het rampgebied is hierdoor hoog, zei Koenders volgens persbureau Novum. De situatie in het gebied is grillig en complex. Koenders is dan ook erg bezorgd over hoe het nu verder moet. Hij zei ook dat hij geen reden ziet om de sancties tegen Rusland, dat steun zou leveren aan de rebellen, te verlichten

Twitter avatar minbuza MinBuZa ‘Geen enkele reden om sancties tegen #Rusland te verlichten’, zegt #Koenders in Kamerdebat #MH17 http://t.co/w5V1pcgRvc

onderhandelen via OVSE

Momenteel vinden er “gevoelige onderhandelingen” plaats met de separatisten over de berging van de wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines. De contacten met de rebellen lopen via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), omdat dit volgens Koenders de meest effectieve manier zou zijn om de doelen van het kabinet te behalen.

In het oosten van Oekraïne wordt sinds april gevochten tussen pro-Russische rebellen en het regeringsleger. Tijdens dit conflict en boven het strijdgebied werd op 17 juli vlucht MH17 uit de lucht geschoten. Aan boord waren 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders. Het Nederlandse onderzoek naar de daders loopt nog, maar de separatisten en het leger wijzen naar elkaar.

    • Laura Klompenhouwer