Kabinet gaat naheffing van Europese Unie betalen

Foto ANP/Bart Maat

Nederland gaat de Europese naheffing van ruim 642 miljoen euro betalen. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Dijsselbloem is er nu definitief van overtuigd dat de naheffing klopt.

Hij schrijft in de brief:

“Op basis van deze informatie concludeer ik dat de door de commissie gemaakte berekening van de nabetalingen van de BNI-afdrachten aan de Europese Unie correct is”.

Het standpunt van de Nederlandse regering is altijd geweest dat de naheffing wordt betaald als de rekensommen van het Europese statistische bureau Eurostat en die van de Europese Commissie kloppen. En dat bleek afgelopen dinsdag zo te zijn.

Onze economie op papier groter

Nederland moet meer betalen omdat de omvang van de Nederlandse economie op papier groter is uitgevallen. Dat komt door een statistische ‘bronnenrevisie’. Dat proces verloopt in alle EU-landen anders, waardoor grote verschillen ontstaan bij de afdrachten aan de EU. Die zijn afhankelijk van het bbp. Nederland en Groot-Brittannië moeten veel geld bijbetalen, andere landen krijgen juist geld terug.

Dijsselbloem wil dat dergelijke operaties in de toekomst gestructureerder gaan verlopen. De Europese Commissie gaat een ‘diepgravende analyse’ maken van wat er is gebeurd, en komt met verbeteringen voor de toekomst, schrijft Dijsselbloem. De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de kwestie.