Jordaanse koning, Netanyahu en Kerry spreken over onrust Jeruzalem

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Jonh Kerry ontmoet de Jordaanse koning Abdullah II.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Jonh Kerry ontmoet de Jordaanse koning Abdullah II. Foto AP / Raad Adayleh

Vanavond komen in Jordanië de Jordaanse koning Abdullah, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bijeen. Doel van het gesprek is om de onrust tussen Israël en de Palestijnen in Jeruzalem te bespreken en te komen tot een oplossing, schrijft persbureau Reuters.

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen lopen al een aantal weken op. Onze correspondent in Israël Derk Walters over de ontmoeting:

“Het is een belangrijke bijeenkomst. De Jordaanse koning Abdullah heeft eerder op ferme toon zijn onvrede geuit over de manier waarop Israël de situatie in Jeruzalem laat escaleren. Als het Kerry lukt om de koning te kalmeren, dan kan die vervolgens proberen de Palestijnse vertegenwoordiging te kalmeren.”

Met als uiteindelijke doel om de rust in Jeruzalem weer terug te brengen. Mocht het Kerry vanavond niet lukken om de koning tot rust de brengen, kan dat grote gevolgen hebben zegt Walters:

“De Tempelberg, waar de escalatie in feite om draait, is niet alleen voor Palestijnen een heilige plek, maar voor heel veel moslims. Dus als vanavond geen positief resultaat oplevert, dan kan dat gevolgen hebben voor de verdere rust in het gebied.”

Vorige week gingen duizenden Jordaniërs de straat op om te protesten en eisten dat het vredesverdrag dat Israël en Jordanië in 1994 sloten zou worden verbroken. Zover zal het vanavond niet komen denk Walters. De Tempelberg wordt al decennialang beheerd door een Jordaanse stichting.

Verhoogde spanningen na schietincident Tempelberg

De laatste weken lopen de spanningen in Jeruzalem weer op. Eind oktober werd in West-Jeruzalem de joodse activist Yehuda Glick beschoten door een Palestijn, die vervolgens werd gedood door de Israëlische politie. De politie sloot daarna voor het eerst in 14 jaar de Tempelberg af. Het afsluiten van de Tempelberg, waar de Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel staan, werd door de Palestijnse president Abbas gezien als een oorlogsverklaring.

Later reden er op twee afzonderlijke plekken, op twee afzonderlijke momenten van de dag, Palestijnen met hun auto in op Israëliërs. Eén daarvan was een aanslag, de ander bleek later toch een ongeluk te zijn.

Correctie: een eerdere versie van dit bericht stelde dat de joodse activist Glick was beschoten op de Tempelberg. Dat is onjuist, dit gebeurde in West-Jeruzalem.

    • Nando Kasteleijn