IS geeft opname vrij van leider al-Baghdadi

Screenshot uit een propagandavideo die in juli door IS is verspreid.
Screenshot uit een propagandavideo die in juli door IS is verspreid. Foto AFP/HO/Al-Furqan Media

Terreurgroep Islamitische Staat heeft een audio-opname verspreid van een toespraak van leider Abu Bakr al-Baghdadi. Daarin zegt hij dat de militaire campagne tegen IS geen effect heeft en dat strijders van de groep tot de laatste man zullen doorvechten.

“Wees ervan verzekerd moslims, het gaat goed met jullie staat”, zou al-Baghdadi gezegd hebben in de 17 minuten durende boodschap.

Het is de eerste keer dat al-Baghdadi van zich laat horen sinds het luchtoffensief tegen IS begon in Syrië en Irak. De laatste keer dat er iets van hem werd vernomen was in juli, toen een videoboodschap werd verspreid. De opname klinkt volgens persbureau AP authentiek en zijn stem komt overeen met eerdere opnames.

De verspreiding van het audiofragment - in lijn met IS-praktijk via sociale media - volgt op het gerucht dat al-Baghdadi zou zijn omgekomen. Afgelopen weekend beweerden de Iraakse ministeries van Defensie en van Binnenlandse Zaken dat de IS-voorman gewond was geraakt bij een luchtaanval op Al-Qaim, niet ver van de Syrische grens in de Iraakse provincie Anbar.

Het Iraakse leger zei later dat het er lang niet zeker vanwas dat Abu Bakr al-Baghdadi was getroffen door de luchtaanval. Wel werd er rekening mee gehouden dat hij ‘mogelijk verwond’ was. Bij de aanval zouden wel meerdere IS-kopstukken zijn gedood.

    • Laura Klompenhouwer