Solo-actie Turkse PvdA’ers valt slecht in fractie

De aanval van Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk op hun eigen minister Lodewijk Asscher is slecht gevallen in de PvdA-fractie. De twee politici beschuldigden Asscher onlangs in Turkstalige media van „bevooroordeeld” optreden tegenover Turkse organisaties.

In een debat in de Tweede Kamer reageerde PvdA’er Ahmed Marcouch (PvdA) gisteren fel op hun kritiek: „Als zij deze uitspraken hebben gedaan, dan deugen ze niet.” Kuzu en Öztürk zouden inmiddels door het fractiebestuur van de PvdA zijn aangesproken op hun solo-actie.

Asscher, minister van Integratie, liet zich onlangs in een brief aan de Kamer stevig uit over Turkse religieuze organisaties als Milli Görüs en de Fetullah Gülenbeweging. Die clubs zouden „intransparant” zijn en hun aanhang mogelijk aanzetten tot het „afstand nemen van Nederlandse gewoonten, normen en waarden”. Asscher wil een viertal religieuze organisaties de komende vijf jaar scherp in de gaten houden.

De dissidenten Kuzu en Öztürk draaiden het om. Niet de Turkse organisaties, maar de minister belemmert de integratie van Turken door zich zo wantrouwend op te stellen, zeiden ze tegen de Turkstalige website haber.nl. Marcouch nam gisteren nadrukkelijk afstand van zijn twee collega’s.