De achterkant van het gelijk

NPO 2, 20.25-21.30u.

Het ondervragingsprogramma

De achterkant van het gelijk van de VARA keert vanavond eenmalig terug. Marcel van Dam presenteert een speciale aflevering die in het teken staat van klimaatverandering. Volgens veel deskundigen zal de aarde met het traject dat de wereld nu volgt opwarmen met 4 °C aan het eind van de eeuw. Kunnen we de ergste toekomstscenario’s nog wel voorkomen? Wat moeten burgers en bedrijven doen om het tij de keren? Zijn we bereid voldoende offers te brengen? En staat klimaatverandering wel hoog genoeg op de politieke agenda? Voldoende vragen dus. Acht gasten worden ondervraagd en voor lastige dilemma’s geplaatst. Te gast zijn onder andere Jeroen van der Veer (voormalig CEO van Shell), Jean-Pascal van Ypersele de Strihou (vicevoorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change), Herman Philipse (hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht) en Ed Nijpels (voorzitter van de commissie voortgang Energieakkoord). De achterkant van het gelijk – in 1980 bedacht door Van Dam – liep oorspronkelijk tot en met 1983 en won in het eerste seizoen de Zilveren Nipkowschijf. Het programma was in 2004 voor het laatst op de Nederlandse tv te zien.