In West-Afrika scoren ze hitjes met muziek over ebola

Wij hebben Postbus 51, West-Afrika heeft de rappers. In zwaargetroffen ebola-landen – Liberia, Sierra Leone en Senegal – worden mensen niet via radio- of tv-spotjes ingelicht over hoe ze zich tegen ebola moeten beschermen, maar via muziek. Beluister de nummers hier.

De rappers van het nummer 'Ebola is Real'. Foto Unicef Liberia

Wij hebben Postbus 51, West-Afrika heeft de rappers. In zwaargetroffen ebola-landen - Liberia, Sierra Leone en Senegal - worden mensen niet via radio- of tv-spotjes ingelicht over hoe ze zich tegen ebola moeten beschermen, maar via muziek. Beluister de nummers hier.

In Afrika is op die manier informatie geven een stuk normaler dan je wellicht denkt, schrijft NRC-medewerker Leendert van der Valk:

“In Afrika is popmuziek altijd verstrengeld geweest met politieke en sociale onderwerpen. Bovendien zijn de radio en de dansvloer effectieve voorlichtingskanalen in een samenleving waarin, in het geval van Liberia, slechts 43 procent van de volwassen bevolking kan lezen en schrijven.

Die nummers zijn nu razend populair op de radio en klinken als volgt:

Liberia:

Ebola in Town, van Shadow, D-12 & Kuzzy.

Nigeria:

Stop Ebola Virus Campaign Song van John Allu. (Let vooral op het aandoenlijke kinderstemmetje: Daddy, wash your hands, all the time, with soap and water)

Senegal:

Ebola est lá van Xuman. (Een ebolaparodie op ‘Umbrella’ van Rihanna)

Stop Ebola van Y’en a Marre. (Met een clip waarin de verschrikkingen van ebola worden getoond.)

Sierra Leone

Ebola! van Static Bongo. (Het nummer begint met een oproep om je te houden aan de voorschriften van de minister van Volksgezondheid.)

Stop Ebola van Israel Yoroba. (Voorlichtende ebolareggae.)

En of al deze muziek helpt? Van der Valk schrijft:

“Op de vraag of het helpt, die ebolapop, antwoordt Ratnam, communicatiespecialist van Unicef: „We gaan dat nog onderzoeken, maar afgaande op de airplay denken we dat dit een effectieve campagne is.””

Lees ook in nrc.next: De soundtrack van ebola (€).

    • Nando Kasteleijn