Gigot à la moutarde

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Julia Child en haar co-auteurs geven in De Kunst van het Koken een indrukwekkend recept voor gigot farci en croûte, een lamsbout die ontbeend wordt, daarna gevuld met een farce van niertjes en champignons, opgebonden, ingepakt in bladerdeeg, gebakken in de oven en opgediend met een bruine saus. Een project van minstens twee dagen waarbij vergeleken deze gebraden lamsbout met mosterdlaagje een eitje is. Ik wil maar even zeggen, voordat je begint te mopperen over lamsbouten op een doordeweekse donderdag: alles is relatief.

En over relativeren gesproken, Julia kon er, ondanks haar sterrenstatus als kookgodin, ook wat van. Een van mijn favoriete uitspraken van haar luidt: „If you’re alone in the kitchen and you drop the lamb, you can always just pick it up. Who’s going to know?” Zoiets is bemoedigend, toch? Er gaat bij iedereen weleens wat mis in de keuken, maar dat is geen reden om het op te geven. Oprapen dat lam en net doen of er niks gebeurd is. Veel succes vanavond!

    • Janneke Vreugdenhil