Gigot à la moutarde

Julia Child en haar co-auteurs geven in De kunst van het koken een indrukwekkend recept voor gigot farci en croûte, een lamsbout die ontbeend wordt, daarna gevuld met een farce van niertjes en champignons, opgebonden, ingepakt in bladerdeeg, gebakken in de oven en opgediend met een bruine saus. Een project van minstens twee dagen waarbij vergeleken deze gebraden lamsbout met mosterdlaagje een eitje is. Ik wil maar even zeggen, voordat u begint te mopperen over lamsbouten op een doordeweekse donderdag: alles is relatief.

En over relativeren gesproken, Julia kon er, ondanks haar sterrenstatus als kookgodin, ook wat van. Een mijn favoriete uitspraken van haar luidt: „If you’re alone in the kitchen and you drop the lamb, you can always just pick it up. Who’s going to know?” Zoiets is bemoedigend, toch? Er gaat bij iedereen weleens wat mis in de keuken, maar dat is geen reden om het op te geven. Oprapen dat lam en net doen of er niks gebeurd is. Veel succes vanavond!

Vermeng mosterd, sojasaus, knoflook, kruiden en gember. Sla daar de olijfolie druppelsgewijze doorheen tot een mayonaise-achtige crèmesaus. Smeer het mengsel met behulp van een rubber spatel of borsteltje over het vlees en leg dat op het rek in de braadpan. Het vlees wordt smakelijker als het enige uren van tevoren met het mengsel wordt ingesmeerd. Braad de bout in een oven van 175 °C; voor roze-rood 75-90 minuten, voor geheel gaar 90-105 minuten.