Opinie

    • Hans Beerekamp

Gezellig flirten met gesluierde vrouwen

A la carte experiment in het late ‘NOS Journaal’.
A la carte experiment in het late ‘NOS Journaal’.

Het was best een aardig item in het late NOS Journaal. Dat ook nog eens stof tot nadenken gaf. Het Gelderse Vallei ziekenhuis in Ede experimenteert met eten à la carte. Patiënten kunnen er een geheel naar eigen wens en speciaal vers klaargemaakte maaltijd bestellen: zalm, broccoli, gebakken aardappelen. Volgens de directeur is het op den duur goedkoper, omdat je van goed eten minder weg hoeft te gooien en ondervoede patiënten ook een prijskaartje hebben.

Het lijkt een ideale oplossing voor de crisis in de verzorgingshuizen: betere kwaliteit op maat, dan gaan de bewoners ook langer mee. Ik zoek nog naar de fout in de analogie en ben er dus langer dan gebruikelijk mee bezig. Maar er was nog iets prikkelends aan de hand.

Je kunt je voorstellen dat de afdeling voorlichting van het ziekenhuis en de verslaggever samen kiezen welke patiënt of desnoods actrice ze als voorbeeld zullen filmen. Tien tegen een dat er dan een blonde jonge vrouw als hoofdpersoon uit komt rollen, want hee: zo werkt televisie nu eenmaal.

In dit geval was de verwenpatiënt inderdaad een jonge vrouw, maar naar de haarkleur konden we slechts gissen, omdat ze een zwarte hijaab droeg. Een moslim in beeld en dat is niet eens het onderwerp! Er is werkelijk iets aan het kenteren in de beeldvorming, ook al zou er elke week een Nederlandse jihadist zichzelf opblazen.

Vlak daarvoor zagen we dat ook Jeroen Pauw steeds beter in staat is om zich vanzelfsprekend ontspannen te gedragen als er gesluierde vrouwen aan zijn tafel zitten. Het waren er maar liefst drie, actrices uit het stuk Hijabi Monologen. De gastheer had nog wel even moeite met de uitspraak van hun namen en het woord hijabi, maar de nieuwe nonnetjes wierpen hem een reddingsboei toe: „Geeft niet Jeroen, we helpen je er wel doorheen. Een hijabi is een vrouw die een hijaab draagt.”

Het Zeeuwse meisje, het Limburgse meisje en het Feyenoordmeisje hadden ook in het geheel geen problemen met het geflirt van hun gastheer, sterker nog: het leek wel of ze er zelf mee begonnen. In een van de op eigen ervaringen gebaseerde teksten wordt de ideale man beschreven: lang, zorgzaam, moet goed kunnen luisteren en koken en gevoel voor humor hebben. Jeroen pakte de handschoen meteen op. Hij voldeed aan alle eisen, behalve dat hij geen moslim was. Viel daarover te praten? Nee natuurlijk, maar de meiden van Hijaab hadden hem en ons geheel ingepakt: open doekje van het publiek.

Je ziet het ook met het wel heel frequent op televisie gevoerde debat over de wenselijkheid van een make-over voor Zwarte Piet. Al opent De Telegraaf elke dag tot 5 december met een pleidooi voor ouderwets gezellige blackface, de verandering houd je niet tegen. In debatprogramma Arena (EO) waren vijf van de zes deelnemers voor een of andere vorm van aanpassing. Maar 85 procent van de internetstemmers steunden de stelling dat Zwarte Piet ouderwets gezellig was. Tegenstander Bibi Fadlalla stelde de juiste vraag: „Waarom moet gezelligheid ouderwets zijn?”

Het wachten is op een voor iedereen aanvaardbaar narratief van het Sinterklaasjournaal.

    • Hans Beerekamp