FIFA-onderzoek: toewijzing WK’s in orde

Langverwacht onderzoek naar mogelijke corruptie bij toewijzing WK 2022 aan Qatar toont ‘geen schending’ aan van regels wereldvoetbalbond

Rechter Hans-Joachim Eckert.
Rechter Hans-Joachim Eckert. Foto EPA

Een onderzoek van de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft uitgewezen dat er „geen schending of overtreding van betreffende [FIFA-]regels en reglementen” is geweest bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar in december 2010. Dat heeft de voorzitter van de tuchtkamer van de ethische commissie, Hans-Joachim Eckert, vanochtend bekendgemaakt. Daarmee lijkt de kans uitgesloten dat wereldvoetbalbond FIFA de toewijzingsprocedure over zal doen.

Ook bij de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland zijn geen zwaarwegende onregelmatigheden geconstateerd. „De FIFA kijkt uit naar de voorzetting van de voorbereidingen voor Rusland 2018 en Qatar 2022, die reeds onderweg zijn”, aldus de FIFA in een verklaring.

Sinds de stemming in het uitvoerend comité, waarbij Rusland en Qatar in 2010 de komende twee WK’s kregen toegewezen, zijn meerdere betrokken bestuursleden geschorst wegens corruptie of daarmee in verband gebracht. Bij het bid van Qatar zijn wel „indicaties van potentieel problematisch handelen van individuen in het licht van de ethische regels van FIFA”.

De conclusie is echter dat „potentieel problematische feiten en omstandigheden die in het rapport zijn geïdentificeerd” de integriteit van het bidproces „al met al niet [..] compromitteren”.

In een veertig pagina’s tellend rapport heeft de Duitse rechter Eckert een samenvatting opgesteld op basis van het onderzoek van de onderzoekskamer van de ethische commissie dat het afgelopen jaar is uitgevoerd onder leiding van de Amerikaanse openbaar aanklager Michael Garcia. Die had daarbij niet de bevoegdheid om betrokkenen onder ede te verhoren.

Garcia’s wens om een geredigeerde versie van zijn rapport in zijn totaliteit (ruim 350 pagina’s) te publiceren kon volgens de FIFA wegens privacy-overwegingen niet gehonoreerd worden.

Geschorst

De toewijzing van het WK 2022 aan Qatar is al jaren onderwerp van journalistiek (undercover)onderzoek. Nog voor de stemming op 2 december 2010 werden twee leden van FIFA’s 24-koppige uitvoerend comité geschorst wegens het aannemen van steekpenningen. De Sunday Times kwam in juni dit jaar op basis van tienduizenden uitgelekte e-mails tot de conclusie dat Qatar een omvangrijk complot had gesmeed om het WK te „kopen”. Centrale figuur daarin zou de in 2011 geschorste vicepresident van de FIFA zijn, de Qatarees Mohamed bin Hammam.

Via geheime betalingen zou hij een deel van het destijds zittende uitvoerend comité van de FIFA hebben gesteund bij lokale projecten. Het rapport van Eckert ziet onvoldoende relatie tussen Bin Hammams activiteiten en het bid van Qatar.

    • Bart Hinke