FIFA: toewijzing WK’s Qatar en Rusland blijft staan

Hoewel er fouten zijn gemaakt tijdens de biedingsprocedure blijven de toewijzingen van de WK’s voetbal aan Qatar (2022) en Rusland (2018) staan. Dat zegt de ethische commissie van de FIFA.

Voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA
Voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA Foto EPA/Steffen Schmidt

Hoewel er fouten zijn gemaakt tijdens de biedingsprocedure blijven de toewijzingen van de WK’s voetbal aan Qatar (2022) en Rusland (2018) staan. Dat zegt de ethische commissie van de FIFA in een officiële samenvatting van het onderzoek naar vermeende corruptie en omkoping bij de organiserende landen.

Tijdens de biedingsprocedures zouden er zich wel overtredingen van de regels hebben voorgedaan, maar die zijn niet zwaar genoeg om de toewijzingsprocedure opnieuw te starten, aldus voorzitter Hans-Joachim Eckert van de juridische tak van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond. Zo heeft Rusland computers van WK-officials vernietigd, en was het WK-bid van Qatar niet transparant.

Maar echt zware aantijgingen hielden geen stand. Steekpenningen van de voorzitter van de Aziatische voetbalbond aan Afrikaanse FIFA-leden waren voor politieke doeleinden bestemd, niet voor het WK. En voor de afspraak tussen Russische en Japanse WK-officials om op elkaar te stemmen kon geen bewijs worden gevonden. Verder wordt voorzitter Sepp Blatter van alle beschuldigingen aan zijn adres vrijgesproken.

Engelse voetbalbond wel verdacht

Tegelijkertijd verdenkt de FIFA in het rapport van 42 pagina’s wel de Engelse voetbalbond FA van het overtreden van de regels. Engeland was in de race voor het WK van 2018, maar zag het toegewezen worden aan Rusland. Sindsdien zijn het vooral Britse media die publiceren over corruptie en omkoping bij de FIFA. Volgens de wereldvoetbalbond hebben Engelse voetbalofficials zich ingelaten met Jack Warner.

Warner was de vice-voorzitter van de FIFA, maar stapte in 2011 op na beschuldigingen van corruptie. Volgens de FIFA zou de FA geprobeerd hebben hem op verschillende manieren te helpen in ruil voor zijn steun.

Voormalig vice-voorzitter van de FIFA Jack Warner op een archieffoto. Foto EPA/Gary Rothstein

Hitte, doden en terreurfinanciering

Eerder leek het erop alsof de FIFA van plan was het WK af te pakken van Qatar. Zo is er het probleem van het voetballen in de zomerhitte van Qatar - waar het kwik tot 50 graden Celsius kan oplopen - en zijn er doden en gewonden gevallen bij de bouw van de stadions. Inmiddels is een zomers WK in Qatar uitgesloten.

Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA, liet een aantal keer weten dat de keuze voor Qatar “een fout” is geweest. Recentelijk zei hij tijdens een diner in Oslo dat “het emiraat de terreurbeweging Islamitische Staat financiert” en daarom het WK niet meer mag organiseren.

Rapport nog altijd geheim

Qatar verkreeg in 2010 voor de organisatie van het WK 2022 de voorkeur boven Amerika, Zuid-Korea, Japan en Australië. Al snel daarna volgden aantijgingen dat de oliestaat daarvoor grove betalingen - zo’n vijf miljoen euro - aan verschillende voetbalbestuurders had gedaan. Ook over de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland - dat de voorkeur kreeg boven Engeland, Nederland en België, en Spanje en Portugal - werden al snel verdenkingen geuit.

Daarop stelde de FIFA een onderzoek in onder leiding van Michael Garcia, voorzitter van de juridische tak van de ethische commissie. De uitkomst van dat onderzoek werd eerst vertraagd, en vervolgens werden alleen de conclusies uit het rapport gepubliceerd. Het complete rapport, dat 430 pagina’s telt, is nog altijd geheim, volgens de FIFA omdat het “teveel juridische gevolgen” zou hebben.

    • Sam de Voogt