Een bustocht door de ‘vieze, vuige, volle stad’ van Pijbes

None

Even is Amsterdam deze week een stad met meer dan een miljoen inwoners. Amsterdam organiseert namelijk de jaarlijkse bijeenkomst van het World Cities Cultural Forum, een in 2012 door Londen opgerichte club van metropolen die hun ervaringen in cultuurbeleid delen. Voorwaarde om lid te zijn is dat een stad meer dan één miljoen inwoners heeft. Voor de andere 26 steden – zoals New York, Beijing, Moskou, Rio de Janeiro, Parijs of Berlijn – is dat niet zo’n probleem, maar Amsterdam heeft toch wat inwoners uit de regio moeten meerekenen om zich vorig jaar aan te mogen sluiten. Zonder discussie overigens, want Amsterdam hoort volgens die anderen gewoon tot de cultuurmetropolen. En daar is Amsterdam dan ook trots op.

Het gevolg is dat vanaf de opening gisteren in het Koninklijk Paleis op de Dam in aanwezigheid van koning Willem-Alexander touringcars van cultuurbestuurders zich drie dagen lang door de stad begeven langs culturele hotspots als vanzelfsprekend het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum, maar ook het Bijbels Museum en de NedPhokoepel, het Compagnietheater en de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord, de Zuidas en broedplaats Wow in Nieuw-West.

Onderweg ervaren de bestuurders hoe makkelijk de toerist vastloopt in de verkeerschaos van Amsterdam en zien ze vanuit hun bus de bierfietsen, opengescheurde vuilniszakken en andere symptomen van de ‘vieze , vuige, volle stad’, waar Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes over klaagde in een veelbesproken opinieartikel in deze krant. Wellicht kunnen ze Amsterdam in de discussies helpen met suggesties voor het ‘Deltaplan Toerisme’ waar Pijbes voor pleitte.

Het managen van de profijtelijke toeristendrukte is zeker een van de thema’s in het programma, want Amsterdam worstelt daar niet als enige mee. Maar de conferentie gaat ook over andere manieren van investeren, andere, nieuwere vormen van kunst stimuleren, over kunstenaars behouden en over het nut van een creatieve stad. Dat is flink positiever. „Kunst en de stad? Kunst is de stad!”, twitterde cultuurwethouder Kajsa Olongren (D66) gisteren bij de opening. Handig om te onthouden.

    • Daan van Lent