Eclectische selectie kunst over vrouwelijkheid

De naam doet anders vermoeden, maar in galerie Barbette. Les Arts Féminins wordt niet louter werk van vrouwelijke kunstenaars geëxposeerd. Oprichtster Barbara Timmers is gefascineerd door het concept ‘vrouwelijkheid’, en alle symboliek die daar in en buiten de kunsten aan gekoppeld wordt. Vul maar in: de vrouw als model, muze, maagd of hoer, slachtoffer of dader, oermoeder, heks…

In het voorste deel van een kantoorpand in het oude centrum van Rijswijk exposeert Timmers (31) sinds februari dit jaar een selectie van jonge kunstenaars uit haar eigen, overwegend Haagse netwerk en vondsten die ze doet op Franse kunstbeurzen.

Het geheel vormt een eigenzinnige mix. De verzorgde aankleding van de ruimte is diep-romantisch, met theetafeltjes en porceleinen servies. Werken als La Toilette van Antony Troncet uit 1899 – een pastel van een vrouw voor de spiegel op de rug af gezien, één en al sierlijke welvingen – en een vintage foto van filmgodin Anita Ekberg onder de Trevifontein (1960) dragen bij aan een boudoir-achtige sfeer.

Maar dit hangt er ook: een grauwe tekening van een geknevelde vrouw en een dood achtergelaten paard (Dylan Eijkes, geb. 1983), met de titel Because I Wanted To (2014) als het lugubere naschrift van een onzichtbare dader. Of, van diezelfde Eijkes, een pop-art-achtig portret in schreeuwkleuren van een vrouw die lijkt te stikken in haar sm-masker (Amateur, 2014 ). Mooi melodramatisch is de ets Der Arzt und das Mädchen van Ivo Saliger (1920), waarop de kunstenaar de doodsstrijd van zijn aan leukemie lijdende zusje verbeeldde. Een statige arts in het wit trekt haar naakte lichaam omhoog, een skelet sleurt het de afgrond in. In de etalage hangt het doek Adorare van de jonge Sara Koning (geb. 1991): een in warme goudtinten gevat copy-paste spel met iconische vrouwbeelden uit de laat-middeleeuwse schilderkunst.

Het duidt allemaal op een brede, eclectische smaak. Het verbaast niet dat Timmers naast solo-exposities ook thema-avonden of happenings hoopt te organiseren.

    • Sandra Heerma van Voss