Dit schrijven andere media vandaag

Foto AP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Refurbishen? Dat doet Philips nu ook

Vandaag opent Philips haar grootste locatie ter wereld in het Brabantse Best. Daar brengt het bedrijf oude en versleten apparaten weer tot leven, schrijft de Volkskrant.

In deze nieuwe fabriek van Philips Healthcare worden oude medische apparaten als MRI- of CT-scanners gemaakt en gemoderniseerd. Dit ‘refurbishen’ is goedkoper dan nieuwe onderdelen of apparaten te moeten kopen of ze te vervangen. En vaak kunnen ze na deze procedure nog jaren mee. Philips verkoopt deze afgedankte machines weer door. Dus naast duurzaam is het ook nog eens lucratief.

Met het refurbishen volgt Philips een wereldwijde trend van bedrijven die verouderde of kapotte apparatuur opknapt. Ook Tata Steel doet dit met zijn auto’s en websites als Leapp.nl doen dit met computers en smartphones.

De vuile was van SBM Offshore

Het FD gaat vanochtend de diepte in over de recordschikking van SBM Offshore met het OM. De beursgenoteerde olieplatformbouwer telt maar liefst 192 miljoen euro neer voor de aanklachten van valsheid in geschrifte, ambtelijke en niet-ambtelijke omkoping in Latijns-Amerika en Afrika.

Het OM is van mening dat deze megaschikking voldoende straf is voor SBM, dat zelf de aandacht heeft gezocht bij de autoriteiten na constatering van de strafbare zaken. Daar moest overigens ook een klokkenluider aan te pas komen. Volgens de Telegraaf komt het bedrijf ‘goed weg’ met dit geldbedrag - twee keer de jaarwinst. Na zeven jaar steekpenningen betaald te hebben - in de vorm van bijvoorbeeld reis-en studiekosten voor de familie van Angolese regeringsfunctionarissen - krijgt SBM met de schikking een tweede kans van het OM.

Overnameperikelen Nutreco

De overname van Nutreco door familiebedrijf SHV gaat niet zo gemakkelijk als verwacht, schrijft de Telegraaf. Grootaandeelhouders APG en Nationale Nederlanden (NN) hebben een lange kritische lijst vragen over het bod naar de vis- en veevoerproducent gestuurd. Ook Cargill probeert een stokje te steken voor de overname. De concurrerende bieder heeft volgens de krant zakenbankiers van Credit Suisse en Rabobank ingeschakeld om SHV de pas af te snijden.

APG en NN bezitten samen 17,5 procent van de aandelen Nutreco. Zij wilden graag weten wat er met het bedrijf gebeurd als het - zoals SHV van plan is - van de beurs gehaald wordt. Daarnaast vonden deze grootaandeelhouders het eerste bod van SHV, 40 euro per aandeel, te laag. Nadat Nutreco de vragen van APG en NN had beantwoord, verhoogde SHV het bod naar 44,50 euro.

Mogelijk beraamt Cargill zich ook nog op een tegenbod. Met hulp van de Rabobank, een bank met een uitgebreide geschiedenis met Nutreco, zou het veevoerbedrijf in handen kunnen komen van het Amerikaanse concern. Ingewijden betwijfelen echter of dit geaccepteerd zal worden door de ondernemingsraad en de vakbonden, omdat Nutreco dan niet meer in Nederlandse handen is.

    • Hans Klis