Boycot tegen Achmea wegens inkoop zorg

In Hoogeveen is ruzie tussen het ziekenhuis en verzekeraar Achmea. Inwoners voeren nu actie tegen de zorgverzekeraar.

Ontevreden inwoners van Hoogeveen zijn een boycotactie begonnen tegen zorgverzekeraar Achmea. Een plaatselijke actiegroep, die eerder met succes streed voor behoud van het Bethesda-ziekenhuis in Hoogeveen, roept de inwoners op weg te gaan bij Achmea.

Het is voor het eerst dat ontevreden inwoners zo gericht actie voeren tegen de belangrijkste zorgverzekeraar in hun regio. Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland, heeft in Hoogeveen een marktaandeel van circa 70 procent.

De actiegroep raadt de inwoners aan om voor hun ziektekostenpolis over te stappen naar DSW, een verzekeraar uit Schiedam. Volgens de actiegroep houdt die verzekeraar veel meer rekening met de wensen van de lokale bevolking.

Burgemeester Karel Loohuis (PvdA) van Hoogeveen dreigde Achmea eerder zijn inwoners te adviseren een andere zorgverzekeraar te kiezen als Achmea zich niet sterker inspant voor behoud van het lokale ziekenhuis.

Directe aanleiding voor de daadwerkelijke boycotactie is de manier waarop Achmea zorg wil inkopen bij Zorggroep Leveste Middenveld, de ziekenhuisgroep met klinieken in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen. Actiegroep Bethesda Moet Blijven zegt het gedrag van grote zorgverzekeraars „meer dan zat” te zijn.

Zorgverzekeraars kopen jaarlijks zorg in bij de ziekenhuizen. De meeste onderhandelingen voor 2015 zijn afgerond, maar nog niet in Hoogeveen. Zorgverzekeraars moeten uiterlijk woensdag 19 november hun polis voor het nieuwe jaar bekend maken.

„Wij hebben langdurig overleg gehad met Achmea en het bedrijf extra tijd gegeven een contract met het ziekenhuis te sluiten. Nu willen zij daar veel te weinig betalen voor de zorg. We strijden voor goede lokale voorzieningen. Laten we dan maar kijken of onze bevolking bereid is met de voeten te stemmen. We wilden deze onrust voorkomen, maar Achmea geeft ons geen andere keus”, zegt Frits Kappers van de actiegroep.

Achmea wil dat het Zorggroep Leveste Middenveld tot de 35 procent goedkoopste ziekenhuizen van Nederland behoort. „Daar zijn wij bereid aan mee te werken, maar niet voor komend jaar”, zegt een woordvoerder. Volgens het ziekenhuis is dat niet zomaar gerealiseerd, „zeker niet in een regio waar zorgverlening gemiddeld juist duurder is dan in de Randstad”. Het ziekenhuis heeft begrip voor de actie, maar zegt te vertrouwen op een goede afloop van de onderhandelingen met Achmea.

Achmea zegt net als de actiegroep goede zorg na te streven „voor een betaalbare prijs” en wijst erop dat de verzekeraar zich ook hard heeft gemaakt voor behoud van een ziekenhuis in Hoogeveen. De verzekeraar zegt nog in overleg met het ziekenhuis te zijn over een nieuw contract en de huidige escalatie daarom niet te begrijpen.

    • Jeroen Wester