Waarom sommige supermarkten geen Grolsch meer verkopen

None

Het scheelt maar één slok, maar de inkoop van onder andere de supermarkten Plus en Dirk is niet blij met het nieuwe, 3 centiliter kleinere Grolsch-flesje. Want bij de nieuwe fles hoorden nieuwe leveringsvoorwaarden, zoals de inkoopprijs. En die zou niet evenredig zijn gedaald.

1. Wat is er veranderd?

Het nieuwe Grolsch-flesje heeft een andere grip, een temperatuurmeter en een ‘langere monding’, „want het design van de fles is cruciaal voor de ultieme bierbeleving”, volgens Grolschwoordvoerder Helen ter Huurne. De nieuwe flesjes zijn 30 centiliter, de standaardmaat voor Nederlandse bierflesjes, in plaats van de 33 centiliter van de oude pijpjes. „We zagen dat consumenten niet specifiek Grolsch kochten omdat er meer in de fles zat”, zegt Ter Huurne. Communicatietaal voor: klanten kijken meer naar de prijs dan naar de inhoud. En dan is die 3 centiliter toch een mooie winst. Op een kratje van 24 stuks scheelt het de inhoud van ruim twee flesjes.

2. Wie zijn er boos?

Grolsch én Superunie, die de inkopen doet voor eenderde van de supermarkten, zoals Plus, Vomar en Dirk. Superunie koopt geen Grolsch meer in, omdat volgens haar de inkoopprijs van Grolsch-bier niet evenredig is gedaald, heeft regionale krant Tubantia gemeld. Een „oneigenlijke prijsverhoging”, vindt Superunie. volgens Tubantia. Grolsch vindt dat weer oneerlijk: „Grolsch gaat niet over de consumentenprijzen, die bepalen de retailers”, zegt Ter Huurne.

Jumbo en Albert Heijn zijn er wel uitgekomen met de brouwer. AH wil niets zeggen over de inkoopprijs, maar laat weten dat de consument nu 12,39 euro betaalt voor een krat, per flesje 8 procent minder. Er zit 9 procent minder bier in.

3. Wat betekent dat voor consument?

Nieuwe flesjes zijn dus alleen te koop bij supermarkten die er wel met Grolsch uitkwamen. Voor de oude Grolsch-flesjes geldt: de voorraad van supermarkten is klein. Bij Plus raken ze al „uit voorraad”, aldus de woordvoerder. Beugels en blikjes zijn er nog wel.

4. Hoorden we dit niet eerder?

Zoiets. Grolsch kwam in 2006 met een flesje waar 3 centiliter meer in zat. Ook toen was er ruzie – met AH. Die weigerde akkoord te gaan met een verhoging van de inkoopprijs van een krat met 1 euro (13 procent). Grolsch boycotte AH. Na een week kwamen ze er alsnog uit.

    • Anna Vossers