Bezuinigen heet nu gewoon ‘verbeteren’

None

-U luistert nog steeds naar Eén Op Twee Van Drie Tot Vier op Radio 5, tot voor kort van zes tot zeven op Radio 8 en binnenkort misschien van negen tot tien op Radio 11, maar misschien worden we ook wel geheel wegbezuinigd.

– Het TTIP, moet daar nu wel een ISDS-clausule in? Daarover gaat het vandaag in Brussel en wij praten erover met Cherso Barbie en Roy Donders.

– Maar nu eerst: de Franse econoom Thomas Piketty is door zijn bestseller Kapitaal in de 21e eeuw uitgegroeid tot de messias van progressieve politici, maar inmiddels beklimt een nieuw economieboek de internationale hitlijsten, een boek dat juist door politiek rechts wordt omarmd, geschreven door de Schotse econoom Dennis Pocketty.

– Meneer Pocketty, hartelijk welkom, u heeft een drukke agenda, vorige week logeerde u bij David Cameron en deed u een signeersessie in de O2 Arena, u heeft de nieuwe begroting van China opgesteld, Steven Spielberg gaat ‘Antigeld’ verfilmen met in de hoofdrol George Clooney, gisteravond sprak u voor een afgeladen Ziggodome, en zodirect moet u alweer door naar Den Haag voor een bijeenkomst met Europese liberale leiders, waaronder Mark Rutte, die naar eigen zeggen een foto van u boven zijn bed heeft hangen, dus wij zijn vereerd dat u even tijd voor ons heeft.

– Uw boek, getiteld Antigeld, kunt u in een paar zinnen uitleggen waar het om gaat?

– Wat nieuw is aan mijn analyse, denk ik, is dat er eigenlijk twee soorten geld zijn, wat ik noem progeld en antigeld.

– Maar wat is dat verschil dan?

– Het onderwijs is een van de overheidssectoren waar het meeste geld heen gaat, én een van de sectoren met de grootste problemen. De zorg: veruit de grootste begrotingspost, veruit de grootste problemen. Ziet u het patroon? Hoe meer geld, hoe meer problemen. Dat is dus antigeld. De bijstand: antigeld. Cultuursubsidies: allemaal antigeld. Allemaal geld dat pas productief wordt als je het wéghaalt.

– En wat is dan progeld?

– Eh, geld dat wij lekker in onze zak houden.

– Dus, zegt u: nog meer bezuinigen, nog meer austerity?

– Ja, maar die woorden zij dus fout. Austerity en ‘bezuinigen’ zijn investeringen van anti-geld. Dat is ook waar mijn gewaardeerde collega Piketty de plank misslaat. Je kunt wel gaan schuiven met vermogen versus arbeid, zolang je de verhouding tussen progeld en antigeld niet drastisch aanpast, schiet je er niets mee op. Morgen praat ik met president Xi Jinping van China. Die had eigenlijk een afspraak met Piketty, maar die heeft hij afgezegd omdat hij toch liever met mij praat.

– Het klinkt mij toch wat onlogisch in de oren, allemaal.

– Ja maar alle grote ideeën in de geschiedenis klonken ons aanvankelijk vreemd in de oren. Er zijn overigens al politici die het in praktijk brengen.

– Zoals?

– Uw eigen VVD, bijvoorbeeld. Zij zeggen niet: er worden streekbuslijnen geschrapt, nee, zeggen ze, er komt een kwaliteitsverbetering bij het streekbusvervoer. Zij zeggen niet: wij gaan de overheid kleiner maken, maar: wij gaan hem béter maken. Wij gaan naar een betere zorg, met meer maatwerk, voor minder geld.

– Dat kan toch niet?

– Wel met antigeld. De problemen in de zorg zijn enorm, maar gelukkig begint het tot steeds meer mensen door te dringen dat daar gewoon een heleboel geld vanaf moet.

– Goh, fascinerend. Wij spraken met de Schotse econoom Dennis Pocketty over zijn geruchtmakende boek ‘Antigeld’. Zo meteen Cherso Barbie en Roy Donders over het TTIP-verdrag, maar nu eerst: muziek!

– Luistert u naar Simply Red met Money In My Pocket.

    • Jan Kuitenbrouwer