Aluminiumproducent Aldel maakt doorstart met 200 werknemers

Werknemers van Aldel tijdens een demonstratie begin dit jaar bij de Tweede Kamer. Foto: ANP / Martijn Beekman

De vorig jaar failliet verklaarde aluminiumproducent Aldel in Delfzijl komt vanaf januari 2015 weer langzaam in bedrijf. Dat heeft de Amerikaanse ondernemer Gary Klesch zojuist bekendgemaakt.

De verwachting is dat volgend jaar ruim tweehonderd mensen weer aan het werk kunnen. Hogere aluminiumprijzen en het vooruitzicht van een directe energieverbinding met Duitsland maken een doorstart mogelijk, aldus Klesch. Klesch was ook eigenaar op het moment dat het bedrijf failliet ging.

Via de directe kabel naar Duitsland zou Aldel kunnen meeprofiteren van de kortingen die Duitse grootverbruikers genieten. Het verschil in energietarieven zou één van de redenen zijn geweest dat Aldel de concurrentieslag met Duitse aluminiumsmelters verloor.

FNV: ‘Een fantastisch mooie dag’

Aldel ging eind vorig jaar failliet, kort nadat het bedrijf 8 miljoen euro overbruggingskrediet kreeg van de overheid. Het bedrijf draaide al tien jaar met verlies.

Zeshonderd medewerkers verloren hun baan. Volgens de vakbonden gingen er ook nog eens honderden banen verloren bij toeleveranciers. De FNV noemde het nieuws vanochtend “een fantastisch mooie dag voor Noordoost-Groningen waar echte banen en koopkracht hoog nodig zijn”.

Twitter avatar eemshaveninfo Eemshaven.info Champagne bij persconferentie herstart Aldel/Klesch Aluminium Delfzijl. http://t.co/ykimQG5yY0 http://t.co/fvdIq3cy2a

Kabel van tien kilometer

De kabel naar Duitsland wordt medegefinancierd door Groningen Seaports en verschillende bedrijven in de regio. De stroomkabel zou over een afstand van ongeveer tien kilometer worden aangelegd naar Emden. Klesch denkt dat de kabel er binnen drie jaar ligt. De kosten raamde directeur Patrick Brouns van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelte eerder dit jaar op zo’n 10 tot 15 miljoen euro per jaar.

Lees ook op NRCQ: Werkloosheid het hoogst in het Noorden

    • Renée Postma