Aldel maakt doorstart met 200 mensen

De failliete aluminiumfabriek van Aldel in Delfzijl komt vanaf januari 2015 weer langzaam in bedrijf. Dat heeft de Amerikaanse ondernemer Gary Klesch vanochtend bekendgemaakt. Aan het eind van 2015 verwacht het bedrijf werk te kunnen bieden aan 200 mensen.

Het vooruitzicht van een directe verbinding met Duitsland en hogere aluminiumprijzen maken een doorstart mogelijk, aldus Klesch die ook eigenaar was toen Aldel failliet ging.

Via een rechtstreekse stroomkabel naar Duitsland zou Aldel kunnen profiteren van kortingen die Duitse grootverbruikers genieten. Het verschil in energietarieven zou één van de redenen zijn geweest dat Aldel de concurrentieslag met Duitse aluminiumsmelters verloor.

Aluminiumsmelter Aldel sloot eind vorig jaar zijn deuren. Zeshonderd werknemers verloren hun baan. Volgens de vakbonden gingen ook honderden banen verloren bij toeleveranciers. FNV Bondgenoten sprak vanochtend van „een fantastisch mooie dag voor Noordoost-Groningen waar echte banen en koopkracht hoog nodig zijn”.

Aan de kabel naar Duitsland wordt meebetaald door Groningen Seaports (beheerder van de haven van Delfzijl en de Eemshaven en industrieterreinen) en bedrijven in de regio. Details over de samenwerking waren vanmorgen nog niet bekend.

Klesch verwacht dat de kabel er binnen drie jaar ligt, zei hij. Groningen Seaports hoopt dat die ook andere bedrijven over de streep trekt zich in het noorden te vestigen. Via de kabel kan stroom worden geïmporteerd die zo’n 30 procent goedkoper is dan in Nederland.

Oud-president-directeur Rein Willems van Shell Nederland nam de stroomkabel op in een actieplan voor Delfzijl dat hij in het voorjaar opstelde op verzoek van minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD). Kamp sprak in een brief aan de Tweede Kamer zijn steun uit voor een reddingspakket voor Aldel. Aansluiting op het Duitse stroomnet maakte daar deel van uit.

De stroomkabel wordt ongeveer tien kilometer lang. De kosten raamde directeur Patrick Brouns van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta eerder dit jaar op zo’n 10 tot 15 miljoen euro per jaar. Als de kabel er komt, is het voor het eerst dat er in Nederland op particulier initiatief een internationale stroomkabel wordt aangelegd.