Intratuin weert bestrijdingsmiddelen - mogelijk verband bijensterfte

De bijenpopulatie in Nederland neemt al zeven jaar af. Foto: ANP / Koen Suyk

Tuincentrumketen Intratuin doet bestrijdingsmiddelen in de ban die in verband worden gebracht met de sterfte van bijen en hommels.

Dat schrijft de Volkskrant.

Binnen zes jaar stopt de marktleider met de verkoop van planten die zijn behandeld met omstreden bestrijdingsmiddelen. Bestrijdingsmiddelen die met bijensterfte in verband worden gebracht voor consumenten verdwijnen komend jaar al uit de schappen. Aanleiding is een onderzoek van afgelopen april van Greenpeace, waaruit blijkt dat tuincentra op grote schaal verboden en omstreden bestrijdingsmiddelen toepassen op sierplanten.

Welkoop en Groenwijk doen omstreden middelen niet in de ban

Intratuin wil de omstreden middelen naar eigen zeggen sneller weren, maar is afhankelijk van kwekers. Het percentage ingekochte planten dat de omstreden middelen mag bevatten, wordt daarom tot 2020 geleidelijk afgebouwd. Uit het Greenpeace-rapport blijkt ook dat twee andere grote ketens van tuincentra bestrijdingsmiddelen gebruiken en aanbieden die in verband worden gebracht met bijensterfte: Welkoop en Groenrijk. Zij gaan het gebruik van verboden middelen bestrijden, maar doen de zogeheten neonicotinoïden voorlopig niet in de ban, meldt de Volkskrant.

Hoeveel schade de middelen veroorzaken, is overigens onduidelijk. Bijensterfte heeft meerdere oorzaken: ziekteverwekkers, maar mogelijk ook vervuiling en gebrek aan bloemen. Volgens sommige experts is de waargenomen bijensterfte te wijten aan de varroamijt.

Lees ook het achtergrondartikel op NRCQ ‘Het politieke troeteldier: de bij’ en de fotoreeks ‘Uitstervend ras: de honingbij - en de imker’

    • Eva de Valk