Wiebes informeert Kamer onvolledig over schepen

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) heeft de Tweede Kamer gisteren onvolledig geïnformeerd. Hij noemde het “prematuur” te concluderen dat bedrijven fiscale regels overtraden bij het investeren in zeeschepen.

Foto ANP / Bart Maat

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) heeft de Tweede Kamer gisteren onvolledig geïnformeerd. Hij noemde het “prematuur” te concluderen dat bedrijven fiscale regels overtraden bij het investeren in zeeschepen.

Maar de Belastingdienst heeft die conclusie al wel getrokken. Dit blijkt uit interne documenten van de fiscus, die NRC Handelsblad bezit. Daarin stelt ze op basis van eigen onderzoek dat Nederlandse bedrijven de maatregel “veelvuldig” hebben gebruikt voor “oneigenlijke doeleinden”.

Fiscus keurde meeste transacties goed

Bedrijven mochten investeringen in onder meer zeeschepen vanaf 2009 versneld afschrijven, waarmee een forse aftrekpost werd gecreëerd. De fiscus keurde de meeste transacties vooraf goed. Later meende de dienst dat de bedrijven zich toch niet aan afspraken hielden en startte een groot onderzoek.

In een interne rapportage van de fiscus over het onderzoek staat dat in heel het land “vergelijkbare constructies” zijn opgezet, die “in essentie” overeenkomen: “Het in twee jaar wegpoetsen van winsten door te doen alsof men een grote investering heeft verricht.”

Fiscaal adviseurs hebben volgens de Belastingdienst de constructies “als een confectiepak” aan bedrijven verkocht. De regeling is inmiddels niet meer van kracht.

Betalingen stimuleren door kasrondjes

Bedrijven probeerden betalingen te “simuleren door gebruik te maken van diverse kasrondjes”. Zo leenden ze volgens de fiscus geld van de bank en betaalden het “op één en dezelfde dag” weer terug aan de bank, die daarvoor een fee ontving. Daarnaast maakten ze met rederijen vooraf afspraken over de toekomstige verkoopprijs van de schepen. Volgens de fiscus is in een aantal gevallen sprake “van fictieve investeringsbedragen en gefingeerde verkoopcontracten waarbij de omvang van het investeringsbedrag wordt opgepompt”.

Wiebes wil niet reageren

Wiebes wilde vanochtend niet inhoudelijk reageren. Hij laat via zijn woordvoerder weten:

“Het is onze policy geen uitlatingen te doen over onderzoeken of mogelijk lopende onderzoeken.”

Reageren? Mail naar onderzoek@nrc.nl

Lees ook:

    • Hugo Logtenberg en Esther Rosenberg