Wiebes erkent: ik kan de Kamer niet volledig informeren

Eric Wiebes
Eric Wiebes Foto ANP / Bart Maat

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) zegt dat hij de Tweede Kamer niet volledig kan informeren over onderzoek naar misbruik van een fiscale regeling voor investeringen in scheepsbouwprojecten.

Dat schreef hij vanavond aan een aanvullende brief aan de Kamer naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. Het gaat om een crisismaatregel uit 2009 waarbij bedrijven investeringen in onder meer zeeschepen versneld konden afschrijven, waarmee een forse aftrekpost werd gecreëerd.

Groot onderzoek

De fiscus keurde de meeste transacties vooraf goed. Uit interne documenten van de Belastingdienst, zo bleek uit onderzoek van NRC Handelsblad, meende de fiscus dat veel bedrijven zich niet aan afspraken hebben gehouden en startte een groot onderzoek.

Over dat onderzoek zegt Wiebes nu tegen de Kamer dat de Belastingdienst “extra signalen” heeft ontvangen over de “toepassing van de regeling binnen de scheepvaartsector”. Omdat het onderzoek nog “in volle gang” is en nog “geen zaak definitief afgerond” is, kan hij er niks over zeggen.

“Ik moet op dit punt dus helaas onvolledig zijn, omdat ik niet vooruit kan lopen op de inhoud en uitkomsten van het onderzoek.”

Half miljard schade

Ook ontkent Wiebes tegen de Kamer dat de schade die de schatkist door mogelijk oneigenlijk gebruik van de regeling minimaal een half miljard bedraagt, zoals bronnen twee weken geleden tegen NRC stelden.

“Er dreigt geen strop van € 500 miljoen.”

Later vanavond debatteert de Kamer verder over het Belastingplan voor komend jaar. Bij dat debat zal Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks in elk geval nadere vragen over de kwestie aan de staatssecretaris stellen. Klaver:

“De constructie die het NRC beschrijft illustreert dat Nederland een belastingparadijs voor grote bedrijven is. Ik wil van de staatssecretaris de garantie dat hij onterecht uitgekeerd geld aan de betreffende bedrijven gaat terugvorderen.”

    • Philip de Witt Wijnen