Weer stoffelijke resten gevonden bij MH17

Op de rampplek van de MH17 in het oosten van Oekraïne zijn opnieuw stoffelijke resten gevonden. De menselijke resten zijn aangetroffen op zogeheten burnsites, plekken waar op 17 juli na het neerstorten van het toestel van Malaysia Airlines brand woedde. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie gisteren bekendgemaakt.

Het is voor de vijfde keer in twee weken tijd dat het Nederlandse repatriëringsteam op de rampplek stoffelijke resten heeft gevonden. Het team kreeg van omwonenden ook twee identiteitsbewijzen van slachtoffers. De resten en de persoonlijke bezittingen worden na forensisch onderzoek naar Nederland overgebracht.

Het bergingsteam wilde gisteren beginnen met het in veiligheid brengen van de wrakstukken van het neergestorte vliegtuig. Maar omdat veiligheidsorganisatie OVSE en de opstandelingen in het gebied het niet eens werden over de werkafspraken, keerde het bergingsteam onverrichter zake terug naar Donetsk.

Nabestaanden van slachtoffers van de MH17-ramp maakten gisteren bekend een stichting te hebben opgericht om belangen van nabestaanden te behartigen. De stichting wil een spreekbuis zijn voor de nabestaanden en herdenkingen organiseren. Ook wordt gestreefd naar de oprichting van een monument. „Dit is zo groot”, zegt voorzitter Piet Ploeg, „er was iets nodig om nabestaanden een stem te geven en slachtoffers recht te doen.”