Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘We hadden meer en sneller moeten publiceren uit NSA-documenten’

Laura Poitras op een persconferentie in New York waar ze een half jaar geleden de George Polk Award won; een Amerikaanse journalistiekprijs.
Laura Poitras op een persconferentie in New York waar ze een half jaar geleden de George Polk Award won; een Amerikaanse journalistiekprijs. Reuters / Eduardo Munoz

Er is te weinig gepubliceerd uit de documenten die Edward Snowden meenam van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat zegt documentairemaakster en journalist Laura Poitras in een interview met NRC Handelsblad (€).

Poitras was de eerste die in contact stond met Snowden. Hij gaf haar toegang tot duizenden staatsgeheime stukken van de Amerikaanse inlichtingendienst. Samen met het Duitse weekblad Der Spiegel publiceerde zij verschillende verhalen, met name over de Amerikaanse NSA. Er was tot nu toe minder aandacht voor de samenwerking met Europese partners van de NSA, zoals de Duitse Bundesnachrichtendienst en de AIVD. Poitras:

“Ik heb begrip voor mensen die ons daarop bekritiseren. Ik wilde dat we meer hadden gedaan en sneller. We hebben nog niet genoeg gepubliceerd.”

Ten koste van de inhoud

Het is volgens Poitras lastig om betrouwbare en goede samenwerkingen aan te gaan met andere media. “Dat is heel frustrerend. Want hoe versnel je het proces zonder dat het ten koste gaat van de inhoud? De verhalen moeten kloppen, de juist dingen onthuld en dat op zorgvuldige wijze.”

Poitras is tegelijk tevreden over het effect van de onthullingen tot nu toe.

“Er is een verandering in bewustzijn gekomen. Google die zijn servers beveiligd, Apple die een beveiligde telefoon op de markt brengt. Het betekent dat er een groeiende markt voor privacy is. Facebook heeft zijn website beschikbaar gemaakt via het anonieme netwerk Tor. Iedereen heeft daar waardering voor, terwijl Facebook altijd wordt gezien als de vijand van privacy.”

Dat Europese regeringen vrij onverschillig op de onthullingen reageerden, verbaast haar.

“Ik snap bijvoorbeeld niet waarom Europa nog steeds al zijn communicatie via de Verenigde Staten laat lopen. Dat is hoe de NSA veel data verzamelt. Europa zou bezorgd moeten zijn.”

Lees het hele interview met Laura Poitras (€) vandaag in NRC Handelsblad.