Rusland versus EU over Bosnië

In een illustratie van de groeiende actieve bemoeienis van Moskou met de Balkan heeft Rusland gisteren in de Veiligheidsraad geweigerd verlenging van het mandaat voor de Europese vredesmacht (EUFOR) in Bosnië te steunen. De Russische ambassadeur bij de VN, Vitaly Churkin, onthield zich als enige van de vijftien leden van de Veiligheidsraad van stemming. Hij zei dat EUFOR „gezien kan worden als een instrument om de integratie van het land in de Europese Unie en de NAVO te versnellen”. Bosnië mag hiertoe niet onder druk van buiten toe gedwongen worden, zei Churkin. „Er zijn genoeg voorbeelden van een land dat op deze manier een Europese toekomst opgedrongen krijgt.” Het was voor het eerst dat de jaarlijkse verlenging van het mandaat van EUFOR niet unaniem gebeurde. Veel Balkanlanden zijn sterk afhankelijk van gas uit Rusland. (AP)