Verkoop NRC Media is bijna afgerond

Onderhandelingen tussen eigenaar Egeria en het Mediahuis in de laatste fase beland

Bij NRC Media werken 357 mensen. Het bedrijf haalde vorig jaar een winst van 4,6 miljoen euro. Foto Imara Angulo Vidal
Bij NRC Media werken 357 mensen. Het bedrijf haalde vorig jaar een winst van 4,6 miljoen euro. Foto Imara Angulo Vidal

De onderhandelingen over de verkoop van NRC Media zitten in de laatste fase. Dat bevestigen betrokken partijen.

Als de deal doorgaat zou de uitgever van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl, tevens eigenaar van een aantal webwinkels, grotendeels in handen komen van de Vlaamse krantengroep Mediahuis. Er wordt gesproken van een belang van 80 procent. De overige 20 procent zou eigendom worden van twee Nederlandse aandeelhouders: Stichting Democratie en Media (SDM) en de Vereniging Veronica.

„We zitten in de laatste lijn”, zegt Gert Ysebaert, bestuursvoorzitter van Mediahuis. „Ik heb alle vertrouwen.” Ysebaert zegt dat hij de verkoop graag voor het einde van het jaar afrondt. Daartoe moet het Mediahuis een akkoord bereiken met verkoper Egeria, mededingingsautoriteiten, de ondernemingsraad en de redactieraad.

De Telegraaf schreef gisteren dat bij de overname „een flink aantal” banen zou verdwijnen. Ysebaert: „Die berichten hebben mij zeer verwonderd. Er is geen plan voor een reorganisatie.” Bij NRC werken 357 mensen (336 FTE, waarvan ruim 200 bij de redactie). De winst in 2013 was 4,6 miljoen euro op een omzet van 118 miljoen.

NRC Media is nu bijna geheel in handen van investeerder Egeria. Mediaondernemer Derk Sauer bezit bijna 10 procent. Begin 2010 kochten zij de uitgeverij van de Persgroep Nederland, dat daarvoor PCM had gekocht. Onder Egeria verhuisde de krant naar Amsterdam, ging NRC Handelsblad over op tabloid en introduceerde het initiatieven als NRC Q en NRC Reader.

Mediahuis is een van de grootste uitgevers van België. De groep ontstond in 2013 toen Corelio en Concentra hun kranten samenvoegden: De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg, en digitale uitgaven. De groep kondigde destijds een grote reorganisatie af, een vergaande integratie van redacties en een versobering van freelance tarieven.

Egeria en Mediahuis onderhandelen sinds september over een verkoop van NRC. Hoeveel de Belgen bieden wil Ysebaert niet zeggen. Wel bevestigt hij dat Mediahuis NRC het liefst overneemt met een Nederlandse partner. Zo deelt het Mediahuis de overnamesom en haalt het meer kennis van de Nederlandse mediasector in huis. Er is onderzocht of een fonds van lezers kon participeren, maar dat wilde geen minderheidsbelang nemen.

Secretaris Aad Stoop van Stichting Democratie en Media bevestigt desgevraagd dat SDM meepraat over de koop. „Wij vinden dat wij moeten meehelpen NRC een goed huis te bezorgen.” SDM heeft een minderheidsbelang in de Persgroep Nederland, uitgever van concurrenten als de Volkskrant en Trouw. Stoop: „Daarom stonden wij ook niet vooraan toen werd gevraagd of wij wilden participeren. Maar als wij dat zouden doen zouden wij in beide gevallen minderheidsaandeelhouder worden, zonder grote zeggenschap bij de twee uitgeverijen.”

Vereniging Veronica wilde al in 2009 NRC overnemen. De vereniging is eigenaar van de Nederlandse persbureaus ANP en, sinds kort, Novum. Veronica is onafhankelijk van gelijknamige tv-zender, gids en radiozender.

    • Jan Benjamin