Vergoeding voor zieken door chroomverf

Minister Hennis-Plasschaert. ANP / Bart Maat

Medewerkers van Defensie die ernstig ziek zijn geworden door te werken met kankerverwekkende verf, krijgen mogelijk al een financiële tegemoetkoming voordat de onderzoeken ernaar zijn afgerond.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) streeft ernaar hierover voor het einde van het jaar duidelijkheid te geven, zei ze vannacht in de Tweede Kamer.

De mogelijke vergoeding vooruitlopend op het onderzoek is volgens Hennis bedoeld voor mensen bij wie een aandoening verband kan houden met het werken van chroomhoudende verf. Defensie is nog bezig met de details van de regeling.

Bijna negenhonderd mensen hebben zich tot dusver gemeld die met de verf hebben gewerkt in de jaren 80 en 90. Een kwart van hen heeft gezondheidsklachten die veroorzaakt kunnen zijn door de chroomverf, stelde de minister eerder. (Novum)