Varkentje wassen

Collega Vreugdenhil heeft vandaag een varkentje te pakken. Maar eens wat wijnen erbij uitgezocht. Nu hebben wijnmakers overigens een zwak voor varkentjes. Op het etiket vooral.

Bij Albert Heijn staat een hele serie Wild Pig, waarop zeug Greta wordt bezongen. Biowijnen-winkel By the Grape voorziet in Cochon Volant. En C1000 en Jumbo doen in Tussock Jumper, waarop de chardonnay een varken staat met een gebreide trui aan. Het stekelvarken van Porcupine Ridge laat ik maar even buiten beschouwing.

Enfin, laat ik niet op het etiket afgaan en voor de zekerheid wijn kiezen, waarvan ik zeker weet dat deze bij varken op het bord past.

Nu blieft het beestje overigens rood, wit en rosé. Drie aanraders daarom.

Laat ik beginnen met rood.: Ramón Bilbao 2011, Edición Limitada uit Rioja (Wijnkring; € 13,95). Ziet er indrukwekkend uit. Zwarte fles. Zwart etiket. Zilveren opdruk. Zegel op de hals. Dan weet je het wel. Limited Edition, wat u zegt. Ofwel: Edición Limitada, zoals ze dat in Spanje zeggen.

‘Slechts’ 998 vaten gemaakt, omgerekend 267.208 flessen. En 13.030 magnums. Zelfs beduidend meer dan de Limited Edition van Château de la Garde uit Bordeaux die Albert Heijn verkoopt: 68.247 stuks.

Mooi meegenomen is dat deze Spanjaard (flesje 33.082, een collectors item) een stuk smakelijker is. Rioja met diepgang, avontuur en spannende verhalen. Als Ramón over de jacht, lamsschouder en varkensgebraad gaat vertellen, wil niemand meer van tafel. En als dan ook nog Janneke Vreugdenhil binnenkomt met haar gerecht, blijf je nog wat langer zitten.

Voor witdrinkers is er De Chansac 2013 Viognier (Wijnkooperij De Lange; € 9,75). Ontspannen manier van wijn maken hebben ze op dat domein. Een ingetogen, beschaafd geparfumeerde Viognier. Abrikoos maar niet op sap. Milde perzik. Fijne bittertjes. Ontspan nog wat meer en zorg in dit geval dat er een mooi stukje varkensgebraad met rozemarijn op tafel komt.

Tot slot: rosé, Ja, dat kan best. Zelfs in deze seizoen.

Ziehier: Château du Rouët 2012, ‘Fréjus’ Côtes de Provence (Zekvinos; € 12,95). De topcuvée van het domein. Handgeplukte druiven. Eiken gelagerd. En die opvoeding met de plank kan-ie aan.

Grootste compliment dat je goede rosé kunt geven, is dat-ie naar wijn begint te smaken.

Diepgang. Specerijen. Vanille-gezoete kersen, frambozen en gekonfijt fruit. Niet aperitiefslobberen. Maaltijd omheen koken.

Iets met een slowfood opgevoed varkentje dat op laag vuur in zijn noodlot aan het berusten is.

Die van Janneke wacht op u.

    • Harold Hamersma