BBC stelt onderzoeksprogramma uit

None

De BBC heeft maandagavond op het laatste moment besloten een aflevering van het tv-programma Panaroma uit te stellen. In het onderzoeksprogramma, getiteld ‘Fake Sheikh: Exposed’, zou de identiteit van Mazher Mahmood worden onthuld, de Britse undercoverjournalist van de Sun on Sunday.

Anderhalf uur voor de geplande uitzending kwamen de advocaten van Mahmood met informatie over een van de onderwerpen in het programma. Daarop werd besloten de uitzending enige dagen uit te stellen. De BBC won eerder twee rechtszaken die Mahmood had aangespannen om te voorkomen dat de omroep beelden van hem zou uitzenden.

Mahmood is een undercoverjournalist die al meer dan twintig jaar geruchtmakende zaken openbaart. Zijn advocaten claimen dat zijn leven gevaar loopt als Panorama de recente beelden toont. Na artikelen over een moordzaak en omkooppraktijken in het Pakistaanse cricket zou Mahmood herhaaldelijk met de dood zijn bedreigd.

In de recente rechtszaken bleek dat van Mahmood al diverse oude foto’s en bijzonderheden bekend zijn. De BBC wijst bovendien op het algemeen belang dat met de uitzending is gemoeid. Panorama-redacteur Ceri Thomas: „De uitzending onthult zijn gebrek aan journalistieke integriteit, vooral als Mahmood zich voor zijn undercoverreportages vermomt.”