Uitgebrande Peugeot versus glimmende Porsche

„Ik kon nog net toekijken hoe gemaskerde betogers mijn auto omver duwden en in brand staken, ik was te bang om in te grijpen.” De oranje Peugeot 106 van de Brusselse elektricien Abdeslam El Gharrafi was afgelopen donderdag één van de tientallen auto’s die in vlammen opgingen, aan het slot van een massale protestmars in de Belgische hoofdstad.

De vreedzaam begonnen betoging tegen de forse bezuinigingen van de pas aangetreden regering liep uit op een felle confrontatie tussen politie en relschoppers. Toen El Gharrafi nietsvermoedend kwam aanlopen om wat uit de kofferbak te halen, was zijn Peugeot een smeulende hoop puin.

Het verhaal over ‘de arme hardwerkende elektricien’ wordt opgepikt door reclameman Bruno Dillen. Hij ziet de Peugeot – met een straatwaarde van een paar honderd euro – als symbool voor het groeiende protest tegen de regering die, volgens vakbonden en oppositie, ‘de armen pakt en de rijken met rust laat’. Op websites en via twitter en Facebook lanceert Dillen een inzamelactie. Een uur later is er 3.000 euro opgehaald. De volgende dag staat de teller op 15.000 euro. „Ongelooflijk. Een grand merci!” reageert El Gharrafi.

Naast het oranje tweedehandsje prijkt een andere auto op veel Belgische krantenpagina’s: de ‘N-VA-Porsche’ waarmee Bart De Wever, leider van de rechtse regeringspartij N-VA, door een medewerker werd opgehaald na een marathonvergadering over het regeerakkoord. Reclamemaker Dillen heeft het goed aangevoeld: arm versus rijk in België, teruggebracht tot de splitscreen Glimmende Porsche/ Uitgebrand Wrak.