Acteur ontroert varkensboeren

None

Varkensboeren en theatermakers; ze hebben meer gemeen dan je zou denken. Dat ontdekte theatermaker Lucas De Man van Stichting Nieuwe Helden. Voor zijn nieuwe solovoorstelling Wij, Varkenland verdiepte de Vlaming zich in de leefwereld van de mensen die ervoor zorgen dat er ham in de supermarktschappen ligt. Hij liep een maand lang stage bij varkensboeren en interviewde graanhandelaren, bankiers, boerenbondleden, veeartsen en agrarische hulpverleners.

„De passie van het boerenleven komt precies overeen met de passie van de kunstenaar”, concludeerde De Man. „Beiden moeten we overleven in barre tijden en zijn we op zoek naar een eigen identiteit.”

De Man, die zichzelf een ‘echte stadsjongen’ noemt, nooit eerder een boerderij van binnen had gezien en jarenlang vegetariër was, heeft zijn beeld over varkensboeren drastisch bijgesteld. „De misstanden zijn niet – of zeker niet alleen – hun fout. Het zijn kleine mensen in een groot systeem, die alles eraan doen om boer te kunnen blijven, vanuit overtuiging, want geld verdienen ze er niet meer mee.”

De acteur stond inmiddels op de cover van het blad Varkens en trok 3.000 varkensboeren naar het theater. „Sommige moesten huilen”, aldus De Man. Hij speelt zijn voorstelling nog tot en met 7 mei.

    • Steffi Weber