Test of jouw site wel lekker werkt

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: werkt je website wel echt zo goed als je denkt?

Bedrijf: Webvink Oprichters: Jorma de Ronde (35), Jelmer van der Ploeg (35), Pieter van Bokhoven (32) en Jochem Cornelis (34)

Je hebt een leuke bedrijfsnaam. Een mooi logo. En een óntzettend duidelijke, overzichtelijke site. Nou ja, dat vind je zelf. Maar ís dat ook zo? Wat jij een prachtig ontwerp vindt, noemen ‘internetgebruikers’ misschien onoverzichtelijk en verwarrend. De start-up Webvink test het gebruiksgemak van de website.

Hoe werkt het?

Via de site van Webvink – extreem overzichtelijk, goed visitekaartje dus – kun je ‘testers’ inhuren. Die gaan thuis opdrachten uitvoeren die je zelf bedenkt, zoals: bestel iets op de website of geef je eerste indruk van de homepage binnen vijf seconden. Het scherm van de tester wordt opgenomen en hardop wordt besproken wat opvalt of waar ze moeite mee hebben. Aan het eind beantwoorden ze ook een lijst met door jou opgestelde schriftelijke vragen.

Wat doet zo’n tester?

Een tester kun je drie opdrachten en drie vragen geven. Je kunt zelf tester worden, voor een filmpje van 15 minuten krijg je 6 euro.

Wat is het verdienmodel?

Ze verdienen omdat bedrijven ze betalen voor de testers (15 euro per tester). Je kunt zelf kiezen hoeveel testers je wilt hebben en of ze nog aan bepaalde voorwaarden (zoals: alleen vrouwen) moeten voldoen. Webvink heeft al een paar grote klanten gehad zoals Thuisbezorgd.nl en Bruna.nl.

Bestaat dit nog niet?

Jawel, in alle vormen en maten. Maar meestal maken die anderen gebruik van testers in een lab. Webvink onderscheidt zich door snelheid en de lage kosten. Binnen een paar uur belooft Webvink resultaat. Usertesting.com doet wel precies hetzelfde, maar dan in het Engels.

    • Charlotte van ’t Wout