Journaliste Poitras: te weinig gepubliceerd over NSA

Er is te weinig gepubliceerd uit de documenten die Edward Snowden meenam van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat zegt documentairemaakster en journalist Laura Poitras in een gesprek met deze krant.

Poitras was de eerste die contact had met Snowden. Hij gaf haar toegang tot duizenden staatsgeheime stukken van de Amerikaanse inlichtingendienst. Met weekblad Der Spiegel publiceerde zij artikelen, met name over afluisterpraktijken van de NSA. Er was minder aandacht voor de samenwerking met Europese NSA-partners, zoals de Duitse Bundesnachrichtendienst en de Nederlandse AIVD. Poitras: „Ik heb begrip voor mensen die ons daarop bekritiseren. Ik wilde dat we meer hadden gedaan en sneller. We hebben nog niet genoeg gepubliceerd.”

Poitras is tegelijk tevreden over het effect van de onthullingen tot nu toe. „Er is een verandering in bewustzijn gekomen. Google die zijn servers beveiligt, Apple die een beveiligde telefoon op de markt brengt. Het betekent dat er een groeiende markt voor privacy is. Facebook heeft zijn website beschikbaar gemaakt via het anonieme netwerk Tor.”

    • Huib Modderkolk