Een smakelijke nachtmerrie

Gisteren stonden ze al op de Doen-pagina van deze krant: Dilemma’s op Dinsdag, de populaire facebookpagina die uitgroeide tot een boek. ‘Het is simpel, je moet kiezen: je huid (behalve je gezicht) is van krokettenkorst OF er loopt altijd een dwerg naast je die zegt dat je liegt.’

Het grote dilemma op dinsdag boek bladert lekker, zit vol kleurrijke tekeningen, en je kunt ook zelf dilemma’s mixen en matchen. Gezellig en een beetje kneuterig: een boek als thee met een koekje.

Maar volgens mij raken de dinsdagdilemma’s aan een dieper gevoel van geruststelling.

Als kind probeerde ik mijn moeder weleens te dwingen om te kiezen: „Ik ga dood óf papa overlijdt”. Dat was natuurlijk een verijdelde roep om bevestiging, maar mijn moeder liet zich niet verleiden om mee te spelen. Ze wilde er niet eens een beetje over nadenken. Waarschijnlijk omdat het OF-dilemma dat ik haar voorschotelde niet geheel onmogelijk was. Kinderen en partners kunnen dood gaan.

Het prettige van de dinsdagdilemma’s is dat de voorgespiegelde mogelijkheden zo absurd zijn – een dwerg OF huid van krokettenkorst – dat je ze niet werkelijk belangrijk kunt vinden. De dilemma’s op dinsdag zijn onverbloemd nutteloos: bevrijdend in een wereld waarin elke minieme handeling tot een belangrijke beslissing wordt verheven. Dat komt door een overschot aan aanbod. In de supermarkt word je door een overvol schap aangespoord om te geloven dat een speciaal merk hagelslag of pindakaas je levensgeluk vergroot.

Gisteren vertelden de makers in nrc.next dat een dilemma over het doodknuppelen van een zeehondje niet goed viel. Misschien werd dat dilemma simpelweg te reëel. De meesten van ons zullen nooit in de verleiding komen om een zeehondje te vermoorden. Wel zijn we allemaal gewend om geweld tot in het extreme en absurde voor te stellen.

Wanneer het geweld betreft, haalt de realiteit de fantasie in. We zien dagelijks nieuwsbeelden die elke horrortekening overtreffen. Een huid van krokettenkorst is daarentegen een smakelijke nachtmerrie.

Toch gaan de bedenkers van Dilemma op Dinsdag het nog moeilijk krijgen om de werkelijkheid voor te blijven. Vorige week diende PVV-kamerlid Harm Beertema een motie in om te eisen dat de subsidie voor het ‘Nationale Schoolontbijt’ werd stopgezet, ‘overwegende dat de overheid een taak heeft om nationaal erfgoed als hagelslag en pindakaas te beschermen’.

Sommige dilemma’s uit Het grote dilemma op dinsdag boek lijken verdacht volwassener dan wat er soms besproken wordt in de Tweede Kamer.

Overigens zou ik kiezen voor de zeurende dwerg: die houdt je scherp. De krokettenkorst schuurt en stinkt.

    • Simone van Saarloos