Opinie

    • Margriet Oostveen

Sekstips van uw gemeente

None

De gemeente Groningen geeft dus sekstips aan burgers: ‘Ga bijvoorbeeld samen in bad, kijk naar een film op de bank of doe de gordijnen dicht en verwen elkaar.’

Nog geen twee dagen was de website ‘Wij Groningen’ in de lucht, nu alle gemeenten verplicht een voorlichtingsloket moeten openen in het kader van de participatiewet, of het Groningse gemeenteraadslid van de SP Jimmy van Dijk sprak er schande van, en daarna iedereen. Inderdaad bleken ook andere adviezen op ‘Wij Groningen’ tamelijk opmerkelijk:

‘Heeft u een drank- of drugsverslaving? Probeer hiermee te stoppen.’

‘Als u te weinig verdient, kunt u proberen een betere baan te zoeken.’

‘Wordt uw vagina niet vochtig genoeg, dan kunt u bij de winkel een glijmiddel kopen.’

Het staat er echt. En het kan er niet áf, zei de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Ton Schroor (D66) licht wanhopig, toen ik belde. Zij noemde „een deel van de tips zulke open deuren dat je zegt: die moeten van die website”. Maar dat kon dus niet zomaar, want alles was als één geheel gekocht. Van een bedrijf dat – o tijdgeest – ‘Elkander’ heet.

„Ik hoop dat u mij niet citeert”, zei ze nog. Maar voor een woordvoerder leek me dat wat hoog gegrepen.

En het bleek erger: Elkander verkocht genoemde onzin via haar tak ‘Jalp’ (naar het Zweeds voor ‘Help’, tijdgeest) al aan ruim 60 gemeenten. Er komen er nog tientallen bij (zie Jalp.nl, onder ‘Waar is Jalp’) Een steekproefje wijst uit dat de burger van Vlagtwedde tot Sittard-Geleen en van Loppersum tot Schinnen al zit opgescheept met exact dezelfde relatie, seks- en andere merkwaardige tips.

Ik belde Kees-Jan Dommisse, de baas van Elkander, alsook van Jalp. Zijn lijfspreuk op zijn website: ‘Humor gaat altijd voor’. Kon ik me iets bij indenken. Toen ik vroeg waarvoor gemeenten hem nu precies betalen, was het antwoord: „Het concept is dat we allerlei verschillende contentbronnen aan elkaar knopen via een zoekmachine.”

Hij had zijn tips van allerlei gesubsidieerde instanties, zoals de Stichting Opvoeding, zei Dommisse. En gemeenten betalen Jalp daar een jaarlijks abonnementsgeld voor.

„Volgens mij verdient u leuk aan wethouders die nu allemaal in paniek een verplicht participatieloket in elkaar knallen”, zei ik. Kees-Jan Dommisse vond van niet: de „content” werd per gemeente „verrijkt” met „lokale informatie”. Elkander zet er namelijk verschillende links bij naar instanties die verder kunnen helpen. Informatie die je zo googelt.

De Groningse wethouder Ton Schroor sprak ik ook nog even. Hij betaalde een ton voor de nieuwe website en 5.500 euro ‘abonnementsgeld’ per jaar voor de tips van de firma Help Elkander. Schroor moest even kwijt dat de tips drie jaar geleden al waren aangekocht „onder de toenmalige wethouder van de SP, die nu zo tekeer gaat”. Deze week waren ze „alleen maar” naar het participatieloket overgeheveld.

Schroor zag wel in dat de tips niet voor iedereen zijn weggelegd:

„Maar je zet mensen zo wél in hun eigen kracht.”

    • Margriet Oostveen