Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

SBM schikt met OM voor 240 miljoen dollar

Foto ANP

De maritieme dienstverlener SBM Offshore uit Schiedam schikt een buitenlandse corruptiezaak waarin het bedrijf verzeild is geraakt met het Openbaar Ministerie voor een bedrag van 240 miljoen dollar (192 miljoen euro). Dat maakte zowel het OM als het bedrijf vanochtend bekend.

Uit onderzoek onder leiding van het OM blijkt dat tussenpersonen namens SBM Offshore ongeoorloofde schenkingen hebben gedaan aan ambtenaren in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië. Daarvoor betaalt het bedrijf een boete van veertig miljoen dollar. Ook moet het tweehonderd miljoen dollar aan wederrechtelijk verkregen voordelen afstaan.

SBM Offshore meldde verder dat het in de Verenigde Staten niet wordt vervolgd voor de kwestie. Een justitieel onderzoek in Brazilië loopt nog.

Onze redacteur Renée Postma over de recordschikking:

“Met deze schikking zet SBM een streep onder de omkoopaffaire. SBM worstelt al twee jaar met affaires in verschillende landen, waarvan het bedrijf zelf aangifte heeft gedaan. Een klokkenluider meldde begin 2013 dat het in totaal ging om een bedrag van 250 miljoen dollar (188 miljoen euro). SBM zou dit in de loop van zeven jaar aan steekpenningen hebben betaald.”

Het OM in een verklaring:

“Sinds zijn aantreden in 2012 heeft de huidige Raad van Bestuur vele (herstel)maatregelen getroffen die ertoe strekken herhaling te voorkomen. Zo is het gebruik van handelsagenten binnen SBM Offshore direct vanaf begin 2012 sterk aan banden gelegd. [...]

Naast de maatregelen die handelsagenten zijn opgelegd, zijn disciplinaire maatregelen genomen tegen medewerkers die betrokken zijn geweest bij of kennis hadden van de betrokken betalingen.”