Rusland bouwt in Iran kernenergiecentrales

Rusland gaat nieuwe kernenergiecentrales bouwen in Iran. Het Russische staatsbedrijf Rosatom heeft met zijn Iraanse partner een contract getekend voor de levering van twee nieuwe centrales. In de overeenkomst is sprake van een optie op de bouw van nog zes ‘energieblokken’ in Iran: twee extra in Bushehr en vier op een nog onbekende plek elders.

Volgens Ali Akbar Salehi, hoofd van het Iraanse nucleaire energieprogramma, is het contract een „keerpunt in de betrekkingen tussen de twee landen” die al samenwerken. Ruim een jaar geleden sloten Rusland en Iran reeds een contract voor een nucleaire centrale die duizend megawatt kan leveren.

Met name in de VS en Israël leeft de angst dat Iran zijn ‘vreedzame kernenergieprogramma’ gebruikt als dekmantel voor de ontwikkeling van een atoombom. Iran onderhandelt met zes landen over een akkoord om toch nucleaire centrales te blijven bouwen. Over twaalf dagen moet duidelijk worden of een akkoord kan worden gesloten over de hoeveelheid verrijkt uranium die Iran mag hebben zonder dat internationale sancties volgen.

Rosatom legt er de nadruk op dat de projecten onder controle staan van het Internationale Agentschap voor Atoomenergie. Rosatom zal niet alleen de centrales bouwen maar ook de brandstof leveren. Rusland zal het uranium na gebruik in Iran weer terugnemen, zo is afgesproken. Dat is conform bestaande contracten.