Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geschiedenis

Rosetta’s Philae succesvol, eerste ruimtevaartuig geland op komeet

Gejuich en geklap in de controlekamer van de ESA in Duitsland op het moment dat Philae landt.
Gejuich en geklap in de controlekamer van de ESA in Duitsland op het moment dat Philae landt. Foto EPA / European Space Agency (ESA)

Philae, de verkenner van de Europese ruimtesonde Rosetta, is succesvol geland. Voor het eerst in de geschiedenis is een ruimtevaartuig geland op een komeet. Rond 16.30 uur is de onbemande verkenner neergekomen op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Een half uur later bereikte dat signaal de aarde.

De eerste foto

Dit is de eerste foto die de verkenner heeft gemaakt, op een afstand van ongeveer 3 kilometer van de komeet:

Het beeld toont komeet 67P / CG, vastgelegd door het Rolis-instrument van Philae.

Het beeld toont komeet 67P / CG, vastgelegd door het Rolis-instrument van Philae. Foto via European Space Agency (ESA)

10 jaar over gedaan

Op 6 augustus kwam Rosetta aan bij de komeet en sindsdien is zij bezig geweest om het oppervlak ervan nauwkeurig in kaart te brengen. Op basis van de beeldgegevens is vervolgens een zo veilig mogelijke landingsplek voor Philae geselecteerd. Philae is de 100 kilogram wegende onderzoeksmodule, het apparaat dat daadwerkelijk op de komeet zou gaan landen.

Philae werd vanochtend rond 09.30 uur losgekoppeld van de sonde en is daarna in zo’n zeven uur afgedaald.

De komeetlanding op het hemellichaam is een primeur voor de Europese Rosetta-missie. Philae heeft tien jaar over de reis gedaan en draaide sinds drie maanden in een baan om de komeet. De landing van Philae, op 500 miljoen kilometer van de aarde, was volgens de missie de spannendste fase.

Touchdown

Bekijk het moment waarop Philae landt op de komeet:

Doel

Het doel van de missie is meer te weten te komen over de samenstelling van het hemellichaam dat al miljarden jaren door de ruimte suist, en daarmee ook over de vorming van planeten als de aarde.