Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Repatrianten vinden menselijke resten onder wrakstukken MH17

Onder wrakstukken van de neergehaalde Boeing van Malaysia Airlines hebben leden van de repatriëringsmissie vandaag in het oosten van Oekraïne stoffelijke resten gevonden. Dat maakte het ministerie van Defensie bekend.

Pro-Russische rebellen houden de wacht terwijl Nederlandse experts de crash site onderzoeken.
Pro-Russische rebellen houden de wacht terwijl Nederlandse experts de crash site onderzoeken. ANP-EPA / Alexander Ermochenko

Op de zogenoemde burnsite van de ramp met vlucht MH17, de plek waar kort na de crash brand woedde, zijn stoffelijke resten gevonden. Een klein team van de Nederlandse repatriëringsmissie deed de vondst nadat enkele wrakstukken konden worden opgetild met een hijskraan.

Het ministerie van Defensie meldt dat de resten zijn geborgen en morgen voor een eerste forensische check naar Charkov worden overgebracht. Daarna keren ze op een nog nader te bepalen moment terug naar Nederland.

“We hebben de burnsites nauwkeurig bekeken en alle zichtbare stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen geborgen. Alles wat we hier met een klein, flexibel team konden doen, hebben we gedaan.” - Pieter-Jaap Aalbersberg, leider van de repatriëringsmissie.

Het team, onder leiding van de OVSE en de lokale rampendienst SES, stelt dat door weersinvloeden opnieuw stoffelijke resten zichtbaar kunnen worden. Het ministerie zegt dat de missie graag terug wil naar de burnsites voor diepgravend forensisch onderzoek, maar daarvoor zijn “zwaar materieel en meer forensisch experts” nodig. Volgens Aalbersberg is dat echter vooralsnog niet mogelijk.